Сезонът на почивките – как да направим пътуването до желаната дестинация приятно и безопасно

Лятото е още далеч, но пък идват празници и докато се усетим сезонът на големите пътувания ще е тук. В тази връзка реших да напиша няколко реда с клиширани съвети за безопасното и приятно пътуване до желаната крайна дестинация. Оказва се, че има много хора, които не пътуват много и тъкмо за тях тези съвети може да са полезни, но и опитните може да хвърлят по едно око, защото не рядко тъкмо те правят глупости по пътищата.

1. Натоварете багажа си правилно

По дефиниция багажникът за почивката винаги варира от пълен до препълнен. За това правилната подредба на багажа е много важна. Правилото е най-тежките предмети да се поставят най-вътре и най-ниско, а най-леките съответно най-навън и най-високо. Следната схема показва нагледно кое къде се поставя. Това се прави за да се редуцира негативният ефект от допълнителните килограми багаж върху управлението на автомобила, включително спирачния път, защото всеки килограм пред предната и зад задната оси е вреден.

Също така избягвайте да слагате предмети под задния прозорец или, ако много държите на това, нелепата ви шапка да седи там и всички да ви се смеят като ви изпреварват, това е ок. Само никога не слагайте нищо тежко там (разбирайте над половин кило), защото при евентуална катастрофа или резки спирачки, шансовете да ви строши главата не са хич малки.

DSC_6411

Правилното разпределение на багажа следва да се извършва спрямо тази схема.

DSC_6401

Най-тежките куфари отиват в дъното на багажника.

DSC_6404

На някои хора може да прилича на рафт, но моля не го използвайте като такъв.

Последно, оставете аварийния триъгълник, пожарогасителя и аптечката на лесно-достъпно място. Сигурно звучи досадно и повеччето от вас никога няма да ги ползват, ама не е ли по-добре за тоя един път в живота ти, когато ти трябват да са наблизо?

2. Регулирайте налягането на гумите

Налягането на гумите трябва да се повиши с повишаването на масата на автомобила. Това ще доведе до по-добро управление, правилно износване на гумите, по-ниско ниво на шума в купето и по-нисък разход на гориво. На всяка бензиностанция има помпи за въздух, отнема минута и половина на гума, което не е нищо (…ма пък на фона на десетте секунди в пит-стопа във Формула 1 си е доста). Повечето коли имат лепенки показващи какво трябва да ви е налягането на B-колоната при шофьорската врата, от вътрешната страна на капачката на резервоара или в упътването.

DSC_6394

Лепенката указваща, колко по-високо трябва да е налягането на гумите като напълните багажника. В случая 0.3 бара.

3. Настройте седалката и огледалата както трябва.

За правилната позиция на седене има изписано много, така че няма да досаждам. Само ще напомня, че е много важна. За огледалата има изписано доста по-малко, затова ще спомена, че е най-добре да не виждате вратите на колата си в страничните огледала. По този начин мъртвият ъгъл се елиминира изцяло или почти изцяло. Факт е, че ако сте свикнали да виждате част от колата си в огледалата ще ви трябва малко време за свикване.

DSC_6405

Дясното огледало от моята гледна точка. Така редуцирам значително мъртвия ъгъл.

4. Това пък какво е???

Вижте тази снимка добре:

DSC_6414

Какво да му се невиди е това ограденото?!

Знаете ли какво е това? Ако отговорът е да, сте ми симпатични. Ако е не, вие сте един от прекалено многото ‘шофьори’, които срещам по пътя и, които без да преувеличавам мразя. Та това, за тези които не знаят е лостчето, от което се пускат мигачите! Да мигачи! Това са онези оранжеви мигащи лампички, които не са за красота и не бива да се пускат само по Коледа. Та тези така наречени мигачи показват на останалите участници в движението каква маневра ще предприемете. Те, вездесъщите мигачи предотвратяват псувни и катастрофи и правят света едно по-добро място. Единственото, което се изисква от вас като шофьор е да ги ползвате винаги когато трябва. Противно на всеобщото схващане лостчето на мигачите не изисква 5000 нютона сила, за да се помръдне, така че е малко вероятно да се препотите ползвайки ги, а и не хабят ток като за световно и разходът ви на скача с 5 на сто, ако пуснете мигач. За тези от вас, които не знаят правилника за движение мигач следва да се подава не само като спрете на светофара и мислите да завиете на някъде, а и по време на движение при преминаване от една лента в друга, при изпреварване и връщане в дясна лента и т.н. който не знае да си прочете правилника.

5. Дръжте крайниците си където им е мястото.

Понякога виждам хора, които си качват краката на таблото докато се возят отпред. Това освен,че изглежда около осем и половина пъти по-смешно от сламената шапка под задния прозорец е много тъпо и доста опасно и макар да съм почитател на естествения подбор, се считам длъжен да ви кажа – не го правете. Дръжте си краката на земята, защото шансът да умрете или останете парализирани от кръста надолу при катастрофа, дори с не висока скорост, ако краката са ви вирнати там горе е огромен.

И накрая малко точки без много обяснения, че хората в днешно време не си падат по четенето.

6. На магистралата карайте в дясна лента.

7. Сложете си лятна течност за чистачки.

8. Проверете важи ли ви винетката.

9. Ако карате някого на задната седалка ги задължете, да си сложат колан. Ако не искат ги заплашете, че ще пуснете последния хит на Веселин Маринов на repeat до морето.

10. Приятен ви път, мислете като карайте и се наслаждавайте на пътя.

Цветан Илиев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s