BMW 116i (тест)

Тестът е писан през 2013-та година. Част от информацията в него не е актуална към датата на публикуване.

Първото поколение на BMW първа серия бе посрещнато противоречиво когато се появи на пазара през вече далечната 2004-та година. Запалените BMW фенове отричаха навлизането на любимата им марка в по-нисък сегмент (ето, че 10 години по-късно вече имаме BMW със задвижване на предните колела, но това е друг наболял въпрос), а дизайнът дело на Крис Бенгъл бе мразен от мнозина. Аз също намирах единицата за особено грозно творение когато се появи, но в последствие започна донякъде да ми харесва както между другото стана и с останалите модели от времето на Крис Бенгъл.

BMW 116i Front
С появата на новото поколение на модела, цените на E81 паднаха значително и автомобилът вече е достъпен за по-широк кръг хора. Тъй като при колите „втора ръка“ винаги има риск да се попадне на кофти бройка, аз бих препоръчал покупка от една от най-изпитаните програми за употребявани коли – BMW Premium Selection.

Единицата, която аз тествах изминавайки над 3000км с нея, е на четири години и едва тридесет хиляди километра. Разполага с двулитров бензинов двигател със 122к.с. и шест степенна автоматична скоростна кутия. Предлага се с пълна, едногодишна гаранция на цена малко под 25 хиляди лева. Като оборудване е по-скоро базова с доста малко опционално оборудване като например двузонов климатроник, черен таван и… май друго няма. В интериора няма нищо особено – преобладава типичната за немските коли функционалност за сметка на естетиката, но като цяло атмосферата е приятна и качеството е добро. Няколко неща не ми допадат. Започвам с ужасяващите седалки. Не знам защо BMW все още държат регулировките да стават с някакви дръжки (вместо познатите „врътки“, но на мен ми беше много трудно да си настроя седалката, отделно, че наклона на облегалката е степенуван. Иначе самите седалки са ок като удобство, макар тези във Volvo С30 например да са осезаемо по-удобни. Друго нещо което не ми хареса е пласмасовия „алуминий“ по таблото и вратите, но това по-скоро е проблем на конкретната кола и конфигурацията. Пространството отпред е достатъчно за човек с нормални размери, отзад е тясно и основата на седалките е недостатъчно дълга, но за  за двама човека на не твърде дълъг път е добре.

BMW 116i Interior

На пътя единицата има много рафинирано поведение – шумът от пътя и двигателя е добре филтритан, като двигателят работи по-шумно само при ускорение с kick-down. Добро впечатление прави и ниското ниво на аеродинамичен шум, но BMW имат един от най-високотехнологичните аеродинамични тунели в света, така че инвестициите си казват думата. Пътното поведение е много добро като окачването е стегнато, но не вози прекалено твърдо. Общо взето колата е много приятна за каране. Скоростната кутия работи добре, но все пак понякога се сеща малко бавно, че искам да смъкне една-две предавки. Предавателните числа са добре избрани и без проблем може да се поддържа скорост от около 150км/ч при относително ниски обороти. При скорост до 180км/ч и не идеална настилка на пътя, колата се държи съвсем добре – комфортна, стабилна и не дразнещо шумна.

Като цяло BMW са направили една много добра кола, но това което и пречи да бъде още по-добра са детайлите. Освен горедпоменатото регулиране на седалките, трябва да кажа, че управлението на мигачите и чистачките е доста неудобно и изисква свикване, тъй като при натискане лостчетата автоматично се връщат в неутрална позиция (лостчето се бутанагоре за пускане надесен мигач и пак нагоре, за да се изключи) и като цяло управлението им е контраинтуитивно. Друга дреболия е че само шофьорското огледало е асиметрично. Не на последно място стандартната аудиосистема свири като радио от преди двадесет години. Все пак да не завършвам негативно, останах с добри впечатление от единицата, която определено впечатлява с поведението си на пътя и всъщност е една много разумна покупка заради качествата си, заради надеждността на BMW и заради ниското обезценяване.

Цветан Илиев

BMW 116i Back

3 коментара

  1. […] Човечеството не гледа с добро око на промените. Проучванията на д-р Рок и д-р Ринглеб показват, че на неврологично ниво хората възприемат промяната като грешка. На по-практично ниво ще ви припомня нещо, което мнозина от вас сигурно не помнят. Годината бе 2004, а BMW представиха първия си автомобил в „Golf“ класа – BMW 1 серия (E87). […]

  2. […] Човечеството не гледа с добро око на промените. Проучванията на д-р Рок и д-р Ринглеб показват, че на неврологично ниво хората възприемат промяната като грешка. На по-практично ниво ще ви припомня нещо, което мнозина от вас сигурно не помнят. Годината бе 2004, а BMW представиха първия си автомобил в „Golf“ класа – BMW 1 серия (E87). […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s