Дизайн

Едно е ясно още от първия миг, в който погледнете Q30 – това е един от най-изваяните автомобили на пазара днес. Извивките, гънките, ръбовете, ъглите и т.н. са безкрай и оформят едно специфично изглеждащо купе, което като цяло няма как да се сбърка с никой друг модел на пазара и изглежда изключително динамично.

Силуетът на колата е нисък и издължен като това е постигнато благодарение на големите колела, скосеният заден прозорец и късите надвеси (особено отзад). Впечатление прави комбинацията с по-голям пътен просвет спрямо конкурентите, черни вежди на калниците, които създават илюзията за по-голям ход на колелата (като при „джип“) и като цяло по-висока стойка тип кросоувър… Да, забелязвам, че първо казах, че колата е ниска, а после че е висока, но дизайнерите наистина са успели да постигнат някакъв оксиморон, който е труден за описване и просто трябва да се види на пътя.

Лично мен автомобилът ме грабна с външния си вид още през 2013г. когато видях Q30 Concept (в ляво) на автомобилното изложение във Франкфурт. Две години по-късно на същото място бе първата ми среща със серийния модел (в дясно), който за късмет бе претърпял незначителни промени в екстериорния си дизайн.

Колкото до автомобила, който карах, то той бе спортно изпълнение с по-различни предна и задна брони и прагове. Това в комбинация с тъмносив цвят „графит“ и също така тъмни 19 инчови джанти. Да не забравяме и лакираните в черно накрайници на изпускателната система.

Leave a Reply