Дизайн

Актуалният дизайнерски език на Volvo, който бе представен на пазара чрез високопроходимия Volvo XC90 преди няколко години е изключително сполучлив. Да, външният вид на един автомобил безспорно е въпрос на лични предпочитания, но до момента не съм говорил с човек, който да не намира новите модели на Volvo за впечатляващи.

И всеки път като погледна някой от тези автомобили се питам как е възможно дизайнът им да е дело на Германец (генерализирам, но в моето съзнание германец и стил е абсолютен оксиморон)?! Все пак кратка справка показва, че макар и германец, главният дизайнер на Volvo Cars, Томас Ингенлат, всъщност има диплома от Кралския колеж по изкуства в Лондон, та това може би обяснява защо нещата „му се получават“.

Но да се се върнем на V90. На първо място колата впечатлява с размерите и пропорциите си. С дължината си от 4.93м комбито определено е голям автомобил, а широчината му и дизайнът, който допълнително подсилва това усещане, създават впечатление за пищен и луксозен продукт. Същевременно обаче линиите и отделните елементи в дизайна са по-скоро минималистични и елегантни, а благодарение на това колата не изглежда ни най малко парвенюшка. Това е добре и определено ще допадне на хората, който не желаят да парадират с възможностите си.

Сред най-характерните елементи в дизайна са светодиодните фарове със типичната Т-форма на дневните светлини (наричат ги чука на Тор, но мен някакви такива наименования с цел привличане на внимание много ме дразнят), хромираната предрадиаторна решетка, която изглежда много стилно и задните светлини, които комбинират ретро стил с авангарден дизайн.

Цялостно автомобилът изглежда много приятно и мисля, че Хер Ингенлат се е справил отлично и е създал дизайн, който ще старее с достойнство.

2 thoughts

  1. Поздравления за теста на V90 и за блога като цяло! Бях приятно изненадан да открия толкова изчистен, подробен и фотографски издържан блог на български език! Определено ще го следя и в бъдеще, след като изчета всички тестове дотук. Пожелавам още много и приятни километри и абзаци!

Leave a Reply