Боя се, че ако заглавието ви звучи така, сякаш съм намерил идеалния автомобил, то съм ви подвел. Всъщност неколкодневната ми среща с Peugeot 208 ме кара да мисля, че малкият французин би могъл да направи революция и да качи хората в обществения транспорт. Аз поне със сигурност бих предпочел да се возя в автобус или пък да карам колело, вместо да шофирам 208.

Преди да бъда заклеймен като ,,хейтър“ трябва да кажа, че се надявах да харесам суперминито на Peugeot. Дори след първото негативно впечатление си казах – ,,имам още няколко дни с колата, мисля си, че за това време 208 ще успее да ме очарова с нещо“. Да, ама не. Не е и от класа – карал съм други суперминита – Opel Corsa, VW Polo, Fiat Grande Punto, Ford Fiesta и всички те ме оставиха с по-добри впечатления от Peugeot 208.

Но нека продължим напред с малко по-ведра информация. На първо място, че въпреки недостатъците си, автомобилът се представя добре на пазара. За изминалата година в Европа са продадени близо четвърт милион 208, което го прави петия най-продаван модел в класа си. Не е зле особено предвид факта, че моделът е вече на пет години. От друга страна пък, добре познатото 206 правеше по над половин милион продажби в продължение на години… Нещо друго, с което 208 може да се похвали е много добър резултат на краш тестовете на EuroNCAP като получава максималните пет звезди през 2012, заедно с Renault Clio и Ford Fiesta.

Leave a Reply