Сезонът на почивките – как да направим пътуването до желаната дестинация приятно и безопасно

DSC_1599

Лятото съвсем наближи и, след като си изсушат чорапите, софиянци и всички останали (те нямат какво да сушат, защото не са си имали потоп) ще се запътят към морето, селцата, планините и навсякъде другаде, където могат да си починат или да се позабавляват.

В тази връзка реших да напиша няколко реда с леко клиширани съвети за безопасното и приятно пътуване до желаната крайна дестинация. Оказва се, че има много хора, които не пътуват много, и тъкмо за тях тези съвети може да са полезни, но и опитните може да хвърлят по едно око, защото нерядко тъкмо те правят глупости по пътищата.

1. Натоварете багажа си правилно

По дефиниция багажникът за почивката винаги варира от пълен до препълнен, затова правилната подредба на багажа е много важна. Правилото е най-тежките предмети да се поставят най-вътре и най-ниско, а най-леките – съответно най-навън и най-високо. Следната схема показва нагледно кое къде се поставя. Това се прави, за да се редуцира негативният ефект от допълнителните килограми багаж върху управлението на автомобила, включително спирачния път, защото всеки килограм пред предната и зад задната ос вреди в това отношение.

DSC_6411
Правилното разпределение на багажа следва да се извършва спрямо тази схема.

Също така горещо ви препоръчвам да не поставяте предмети под задния прозорец или, ако много държите на това нелепата ви сламена шапка да седи там и всички да ви се смеят като ви изпреварват, това е ок. Само никога не слагайте нищо тежко там (разбирайте над 200-300 грама), защото при евентуално рязко спиране или удар, шансът това нещо да ви строши главата никак не е малък.

DSC_6404
Може да ви прилича на рафт, но всъщност не е.

Последно, оставете аварийния триъгълник, пожарогасителя и аптечката на лесно достъпно място. Сигурно звучи досадно и повечето от вас никога няма да ги ползват, ама не е ли по-добре за тоя един път в живота ти, когато ти трябват, да са наблизо?

2. Регулирайте налягането на гумите

Налягането на гумите трябва да се повиши с повишаването на масата на автомобила. Това ще доведе до по-добро управление, правилно износване на гумите, по-ниско ниво на шума в купето и по-нисък разход на гориво. Общо взето все хубави неща.

На всяка бензиностанция има помпи за въздух и отнема минута и половина на гума, което не е нищо (добре де, на фона на секундите във Формула 1 си е цяла вечност). Повечето коли имат лепенки показващи какво трябва да ви е налягането на B-колоната при шофьорската врата, от вътрешната страна на капачката на резервоара или в упътването.

DSC_6394
Лепенката, указваща колко по-високо трябва да е налягането на гумите като напълните багажника. В случая 0.3 бара повече от обичайното.

Освен това искам да вметна, че дори да сте били „на гумаджия“ скоро, те самите рядко проверяват какво трябва да е точното налягане за вашата кола и помпят до колкото си знаят. Е, повярвайте ми, екипът, разработвал автомобила ви, знае най-добре, така че спазвайте указанията.

3. Настройте седалката и огледалата както трябва.

За правилната позиция на седене има изписано много, така че няма да досаждам. Само ще напомня, че е много важна. За огледалата има изписано доста по-малко, затова ще спомена, че е най-добре да не виждате вратите на колата си в страничните огледала. По този начин мъртвият ъгъл се елиминира изцяло или почти изцяло. Факт е, че ако сте свикнали да виждате част от колата си в огледалата ще ви трябва малко време за свикване, но свикнете ли ще оцените, колко по-голяма зона около автомобила виждате.

DSC_6405
Поглед към дясното огледало от моята позиция.

4. Абе, а това лостчето в ляво от кормилото какво е???

DSC_6414

Това пък какво е? За пръв път го виждам!

Знаете ли какво е това? Ако отговорът е да, сте ми симпатични. Ако е не, вие сте един от прекалено многото ‘шофьори’, които срещам по пътя и които без да преувеличавам мразя. Та това, за тези, които не знаят, е лостчето, от което се пускат мигачите! Да мигачи! Това са онези оранжеви мигащи лампички, които не са за красота и не бива да се пускат само по Коледа. Та тези така наречени мигачи показват на останалите участници в движението каква маневра ще предприемете.

DSC_1307
Maserati Ghibli с включен ляв мигач. Яко, а?

Те, вездесъщите мигачи предотвратяват псувни и катастрофи и правят света едно по-добро място. Единственото, което се изисква от вас като шофьор, е да ги ползвате винаги, когато трябва.

Противно на всеобщото схващане лостчето на мигачите не изисква 5000 нютона сила, за да се помръдне, така че е малко вероятно да се препотите ползвайки ги, а и не хабят ток като стара пералня Перла 05.

За тези от вас, които не знаят правилника за движение, мигач следва да се подава, не само когато спрете на светофара и мислите да завиете нанякъде, а и по време на движение при преминаване от една лента в друга, при изпреварване и връщане в дясна лента и т.н., който не знае, да си прочете правилника, а ако някой пътен полицай чете това, моля да ми пише на ЛС и да ми обясни, защо не следят за изпълнението на това така елементарно изискване от ЗДвП.

5. Дръжте крайниците си, където им е мястото.

Понякога виждам хора, които си качват краката на таблото, докато се возят отпред. Това освен, че изглежда около осем и половина пъти по-смешно от сламената шапка под задния прозорец, е изключително глупаво и доста опасно. Макар да съм почитател на естествения подбор, се считам длъжен да ви кажа – не го правете.

Дръжте си краката на земята, защото шансът да умрете или останете парализирани от кръста надолу при катастрофа, дори с невисока скорост, ако краката са ви вирнати там горе, е огромен. Струва ли си риска?

6. На магистралата карайте в дясна лента.

DSC_4298.JPG

Изпреварвате отляво, карате в дясно. Просто е, но има много хора, които сякаш забравят за какво служи лявата лента, отнасят се и си висят в нея, изнервяйки останалите участници в движението (и не, не визирам участъците, в които настилката в дясната лента става само за БТР).

И пак напомням, за да преминете от дясната лента в лявата лента, ползвате МИГАЧ. Шофьорите по българските магистрали, които просто така решават да си се преместят в съседната лента, без да покажат намеренията си, са прекалено много.

7. Сложете си течност за чистачки.

Сигурно е глупаво напомняне, но когато предният ви прозорец заприлича на сцена от Kill Bill ще оцените това, че казанчето не ви е празно. Освен това водата не чисти така добре, а и ако е варовита, има шанс да ви запуши пръскачките (след време).

8. Проверете важи ли ви винетката.

DSC_0665
Има и алтернативни маршрути – тук винетка не ви трябва.

Наскоро щях да се изнижа без винетка от София и някъде някой чичо полицай щеше да ми се зарадва (аз обаче подкупи не давам, да си знаете).

Та проверете я, ако не пътувате често, защото се случва човек да се разсее и да забрави какво и дали си е залепил на стъклото.

9. Ако карате някого на задната седалка ги задължете, да си сложат колан.

jag

Може би вече е малко по-прието да се слага колан отзад, но наблюденията ми са, че все още е пълно с хора, които си мислят, че отзад колан не им трябва. Аз пък ще ви кажа, че им трябва. Накарайте ги да си го сложат, ако не заради тях самите (може пък да мечтаят при катастрофа да изхвърчат през някой от прозорците и да се посрещнат асфалта с глава), то заради вас.

При катастрофа пътниците на задната седалка, които са без колан, прелитат безконтролно през купето на автомобила и в този им полет, шансът да ви строшат главата с някой техен крайник е огромен. Те са опасни не само за себе си, но и за всеки друг пътник в автомобила.

Не тръгвайте преди да си сложат колан, ако не щат – рискувайте и ги закарайте на входа на Централна гара. Във влаковете няма колани, та ще са доволни.

10. Приятен път, мислете като карайте и се наслаждавайте на пътя.

Цветан Илиев

Реклами

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s