Дизайн

Дизайнът на QX60 е лесно и безпогрешно разпознаваем като Infiniti с характерните черти за марката – голямата предрадиаторна решетка, типичната чупка на декоративните лайстни при D-колоните (тук особено ясно изразена) и щедрите като размер фарове и задни светлини.

Предницата ми напомня за Q50, но на стероиди… или пък хамбургери, защото очевидно е много по-голяма, а и осезаемо по-закръглена. И като казах „закръглена“, цялостно QX60 е доста по-объл спрямо останалите модели в гамата на марката и му липсва остротата на чертите им. Това е и основната характеристика в дизайна на кросоувъра, която издава възрастта на модела. Защото, макар и нов модел за българския пазар, QX60 всъщност е модел, който се появява за пръв път на пазара в Америка преди около седем години и дори модернизацията от 2016г. не може да скрие това.

И все пак аз смятам, че дизайнът на QX60 цялостно е сполучлив и все още е актуален като единственото нещо, което истински не ми допада, е оформлението на задната част – липсва достатъчна маркова идентичност и съответно характер. Освен това ми се струва, че разположението на задните светлини е по-ниско, отколкото трябва да бъде и съответно се създава една илюзия, че цялата задница е по-ниска, т.е. че колата е „клекнала“.

Мисля, че QX60 впечатлява най-вече с големите си размери и съответното присъствие на пътя, отколкото с дизайна, който бледнее пред по-новите модели в гамата на Infiniti.

Leave a Reply