Дизайн

Актуалният дизайнерски език на Volvo се появи с второто поколение на XC90 преди повече от четири години, вкара марката в нова ера (разбира се в комбинация със смяната на собствеността) и се оказа правилната рецепта за успех, съдейки по ръста на продажбите на марката на световния пазар.

Интересното е, че с всеки нов модел и съпътсващото го развитие и промени в детайлите, този дизайн става все по-красив и балансиран. Съответно мнението ми е, че S60 е най-привлекателният модел в гамата на шведите в момента.

Имаме познатото оформление на предната част, което е безпогрешно разпознаваемо като Volvo. Основната роля за това играят фаровете с опростената, но характерна форма, и разбира се T-образните светодиодни дневни светлини. Задната част залага на оформление, което наподобява това при големия седан S90, но тук имаме една идея „по-сърдито“ излъчване, което пък е в тон с класа на автомобила.

Трябва да си призная, че имах нужда от време, за да свикна със задницата и най-вече „смръщената“ линия на задните светлини, която контрастира с ръба на капака на багажника по малко особен начин. След известен период на привикване мисля, че резултатът е отличен, но предполагам, че това ще е детайлът, който поляризира мненията.

Това, което за мен е най-впечатляващо и прави моделът ясно различим в класа си, е страничната му линия. Имаме близо съвършени пропорции, характерен силует, къс преден надвес, издължена предница и компактна задна част. Всичко това ми напомня на законодателя в класа – 3-та серия на BMW…. с разликата, че детайлите при S60 ми харесват повече.

Leave a Reply