Десет съвета за безопасно и приятно пътуване през лятото!

dsc_8260

Месец юли отново е тук, а заедно с него на преден план са и безкрайните летни пътувания – уикенди до морето (Гърция), уикенди до Бетоноландия (Черно море), уикенди в планината, а и дълго чаканите по-продължителни летни отпуски. Резултатът е, че всички са на път и пътищата са натоварени. Това в комбинация с бавните реакции от жегата е добра причина да се замислим как можем да подобрим безопасността си!

1. Натоварете багажа си правилно

Тръгнем ли на почивка, багажникът обикновено е най-малко препълнен. Затова правилната му подредба е важна, тъй като допълнителните килограми могат да повлияят на управляемостта на автомобила. Правилото е най-тежките предмети да се поставят най-вътре и най-ниско, а най-леките – съответно най-навън и най-високо. Причината за това е, че всеки килограм пред предната или зад задната ос влияе негативно на спирачния път и стабилността на автомобила. Следната схема показва нагледно кое къде се поставя.

DSC_6411
Правилното разпределение на багажа следва да се извършва спрямо тази схема.

Освен това не се изкушавайте от пространството под задния прозорец и не го ползвайте за допълнителен багажник. В случай на удар или рязко натискане на спирачките нещата там няма да си стоят на мястото, а ще полетят напред, например към главата ви – ускоренията могат да бъдат високи и съответно дори нещо уж леко може буквално да ви сцепи черепа. Тъй че, ако толкова нямате място, просто си наемете кутия за багаж отнякъде.

DSC_6404
Може да ви прилича на рафт, но всъщност не е.

Последно, оставете аварийния триъгълник, пожарогасителя и аптечката на лесно достъпно място. Сигурно звучи досадно и повечето от вас никога няма да ги ползват, ама не е ли по-добре за тоя един път в живота ти, когато ти трябват, да са наблизо?

2. Регулирайте налягането на гумите

Налягането на гумите трябва да се повиши с повишаването на масата на автомобила. Това ще доведе до по-добро управление, правилно износване на гумите, по-ниско ниво на шума в купето и по-нисък разход на гориво. Общо взето все хубави неща.

На всяка бензиностанция има помпи за въздух и отнема минута и половина на гума, което не е нищо (добре де, на фона на секундите във Формула 1 е цяла вечност). Повечето коли имат лепенки, показващи какво трябва да ви е налягането на B-колоната при шофьорската врата, от вътрешната страна на капачката на резервоара или в упътването.

DSC_6394
Лепенката, указваща колко по-високо трябва да е налягането на гумите като напълните багажника. В случая 0.3 бара повече от обичайното.

Освен това искам да вметна, че дори да сте били „на гумаджия“ скоро, те самите рядко проверяват какво трябва да е точното налягане за вашата кола и помпят до колкото си знаят. Е, повярвайте ми – екипът, разработвал автомобила ви, знае най-добре, така че спазвайте указанията.

3. Настройте седалката и огледалата, както трябва.

За правилната позиция на седене има изписано много, така че няма да досаждам. Само ще напомня, че е много важна! За огледалата има много по-малко информация, затова ще спомена, че е най-добре да не виждате вратите на колата си в страничните огледала. По този начин мъртвият ъгъл се елиминира изцяло или почти изцяло. Факт е, че ако сте свикнали да виждате част от колата си в огледалата ще ви трябва малко време за свикване, но след това ще оцените, колко по-голяма зона около автомобила виждате.

DSC_6405
Поглед към дясното огледало от моята позиция.

4. Какво е това, бе? БАСИ!

DSC_1381

Противно на всеобщото схващане, повечето хора нямат способности на врачка и не знаят какво мислите да направите. Именно поради тази причина през 1933г. някой си Джоузеф Бел от Синсинати патентовал модерния пътепоказател. Та мигачът, както още го наричаме, е това устройство, което има функцията да показва на останалите участници в движението, какво мислите да направите. Ползвайте го!

DSC_1307
Maserati Ghibli с включен мигач! Яко, а?

Иначе съм наясно, че в нашата татковина е на почит да си тарикат, мърляч и глупак, но пък дали да не опитаме да създадем някаква култура на пътя? И културата на пътя започва с пускането на мигача, когато трябва. Не е сложно, не ви трябва докторантура, няма да си навехнете китката, дори няма да ви падне реномето на тарикат (за това не съм сигурен), ако спазвате чл. 25 и чл. 26 от шибания Закон за движение по пътищата!

В общи линии, пресичате ли маркировка, трябва да сте си пуснали мигача, защото най-вероятно извършвате някаква си маневра. Престроявате се? Мигач. Изпреварвате? Мигач. Отклонявате се от пътя? Мигач.

Искам да посъветвам милиционерите също да не го пренебрегват това нарушение. Да, глобата е едва 10лв (по спомен от някакви закони). Да, по-яко е да се криете в храстите зад табелата 40км/ч, ама правите ли си сметка, каква златна мина са тарикатите, които не дават мигачи системно?  Пък ако виждате по-далеч от джоба си, помислете колко по-приятно би било, ако хората шофират културно! Dream on!

5. Дръжте крайниците си, където им е мястото.

DSC_0090
Изкушава ли ви да си качите краката на това табло?

Понякога виждам хора, които си качват краката на таблото, докато се возят отпред. Миналата седмица пътувах от Велико Търново до София – видях шест крака (а сигурно има и такива, които не съм видял). Това, освен че изглежда абсолютно нелепо, е в пряк текст – малоумно.

При евентуална катастрофа или ще излетите през прозореца размазвайки се директно в това, в което шофьорът ви е блъснал, или въздушната възглавница ще ви строши всеки прешлен в тялото, което пак си е смърт. Струва ли си риска?

6. На магистралата карайте в дясна лента.

DSC_4298.JPG

Изпреварвате отляво, карате вдясно. Просто е, но има много хора, които сякаш забравят за какво служи лявата лента, отнасят се и си висят в нея, изнервяйки останалите участници в движението (и не, не визирам участъка от Тракия между Чирпан и Стара Загора, където дясна лента става само за БТР или Golf II).

И пак напомням, за да преминете от дясната лента в лявата лента, ползвате МИГАЧ. Връщането в дясна лента също става с мигач. Чудна работа, а?

7. Сложете си течност за чистачки.

Сигурно е глупаво напомняне, но когато предният ви прозорец заприлича на сцена от Kill Bill ще оцените това, че казанчето не ви е празно. Освен това водата не чисти така добре, а и ако е варовита, има шанс да ви запуши дюзите за миене на прозорците (след време).

8. Проверете важи ли ви винетката.

dsc_9127
Има и алтернативни маршрути – тук винетка не ви трябва, но пък ви трябва Range Rover.

Наскоро щях да се изнижа без винетка от София и някъде някой чичо полицай щеше да ми се зарадва (аз обаче подкупи не давам, да си знаете).

Та проверете я, ако не пътувате често, защото се случва човек да се разсее и да забрави какво е купил в случай, че сайтът с винетките е функционирал правилно.

9. Ако карате някого на задната седалка ги задължете, да си сложат колан.

jag

Може би вече е малко по-прието да се слага колан отзад, но наблюденията ми са, че все още е пълно с хора, които си мислят, че отзад колан не им трябва. Аз пък ще ви кажа, че им трябва. Накарайте ги да си го сложат, ако не заради тях самите (може пък да мечтаят при катастрофа да изхвърчат през някой от прозорците и да посрещнат асфалта с глава), то заради вас.

При катастрофа пътниците на задната седалка, които са без колан, прелитат безконтролно през купето на автомобила и в този им полет, шансът да ви строшат главата с някой техен крайник е огромен. Те са опасни не само за себе си, но и за всеки друг пътник в автомобила.

Не тръгвайте преди да си сложат колан, ако не щат – рискувайте и ги закарайте на входа на Централна гара. Във влаковете няма колани, та ще са доволни.

10. Приятен път, слушайте хубава музика и се наслаждавайте на пътя.

Цветан Илиев

Един коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s