Заключение

Škoda Scala е един изключително разумен автомобил, който се справя добре с всичко, но е малко скучен (ако искате – зрял). Силните му страни са практичността, хитрите решения (чадър, вградена фуния за наливане на течност за чистачки, чекмеджета под седалките и т.н.), обширното вътрешно пространство и богатият набор от опционално оборудване с разумни цени. Ясно изразени слабости, пък, няма. Да, материалите в интериора може да са по-добри, двигателят може да е по-нежен, може да е по-увлекателен за шофиране и т.н., но всичко това са по-скоро дреболии, които остават на заден план, особено когато стигнем до цените.

Стартовата цена на модела е малко под 29 000 лв, а добре оборудван автомобил с бензинов двигател, 115 к.с. и ръчни скорости може да получите срещу 38 – 40 000 лв. Това означава, че като цяло цените на Scala са близо 10 000 лв по-ниски спрямо типичните представители на С-сегмента, а това не е за подценяване.

Смятам, че за моделите с цена около 40 000 лв Scala предоставя истински добра алтернатива в класа. Но ако изберете дизеловия вариант и сложите опционално оборудване наред, може да стигнете цена от над 55-60 000 лв, а в този ценови диапазон Scala изостава спрямо по-силните конкуренти в лицето на добре оборудваните Golf, Focus и др.

На мнение съм, че Skala е подходяща за хора, които търсят компактен семеен автомобил на разумна цена, като моята препоръка е да се насочите към ниво на оборудване Стайл и бензинов двигател със 115 к.с. и ръчни скорости.

Цветан Илиев

Оценка

Leave a Reply