Доста се чудих коя да е следващата тема, която да подхвана и реших, че тази седмица ще напиша статия, която може да се приеме и като продължение на предишната (Улиците не са състезателна писта). В последните дни общественото внимание е насочено, с основание, към убийството на Милен Цветков. Наричам го убийство, защото това не е просто едно ПТП, а случка, в която водач на МПС с положителна проба за наркотици размазва колата, в която е пътувал телевизионният водещ. Макар и причините за тази трагедия пряко да нямат нищо общо с редовете по-долу, то в тази статия отново ще стане дума за общата безопасност на пътя, безопасност, която изглежда не съществува и която е съвкупност от много фактори. За много хора ще прозвучи смешно, други ще бъдат изцяло пренебрежителни, но един от тези фактори е използването на мигачите.

Какво са мигачите?

Светлинните пътепоказатели са мигащи светлини, основно устройство за безопасност във всяко МПС, които позволяват да съобщавате намеренията си на останалите водачи. Ще си позволя да припомня, че използването на мигачи се изисква и от Закона за движение по пътищата. Ако трябва да бъда честен, не съм чул някога на някого да е наложена глоба за неизползването им, което ми говори, че и полицаите имат подобно отношение към тях като на всички водачи, които смятат, че използването им е ненужно. Преди всяка маневра всеки водач на МПС е длъжен да използва мигачите си, за да покаже на останалите участници в движението своите намерения. При редовното им използване се изгражда навик и дори не е необходимо да се мисли постоянно за това.

Кога се използват мигачи?

Краткият отговор е при всяка маневра, която възнамерявате да извършите.

Все пак ще изброя най-честите случаи, в които използването им е наложително. Използвайте мигачите, когато на кръстовище ще правите ляв завой, десен завой или обратен завой; при влизане на паркинг от двете страни на пътя; при паркиране; при смяна на лентата за движение; при заобикаляне на паркирано превозно средство; при изпреварване; при навлизане в платното за движение; при напускане на платното за движение.

При навлизане в кръстовище с кръгово движение не се пускат мигачи – нито леви, нито десни. Мигачите в такава ситуация се използват, когато напускате кръстовището.

Изключително важно е да се отбележи, че използването на светлинен пътепоказател или мигач не осигурява предимство. След подаването на светлинен сигнал, трябва да се уверим, че няма да отнемем предимството на друг водач преди да извършим маневрата си.

Апел

Използвайте мигачите на превозното средство, което управлявате! Никой не е длъжен да гадае какви намерения имате зад волана. Вярвам, че използването им може значително да намали опасните ситуации на пътя, съответно катастрофите и щетите. Бъдете отговорни и разумни зад волана!

Петко Чоевски

Leave a Reply