Land Rover Defender – Модерна класика (тест)

Интериор:

Интериорът на Defender е не по-малко сполучлив от външния му вид, защото много умело комбинира интересен стил и ретро препратки с практични елементи необходими за ползването на колата за работа и приключения (разбирайте куки за багаж и дръжки за качване, слизане, или когато се намирате на някой хълм под плашещо голям ъгъл, подът е пластмасов за по-лесно почистване и др.). Към това добавяме много, много пространство.

*Снимката горе е 360 градусова. Натиснете върху нея, за да я разгледате.

Ще започна от очевидното – дизайнът и използваните материали. Като цяло в Defender намираме груб дизайн, открити винтове и препратки към утилитарното минало. Малко като във Wrangler …но по-изпипано и осезаемо по-луксозно. Лукс ли казах? Ами да, според мен този дизайн и материали може и да са далеч от класическите разбирания за лукс (кожа, метал и дърво), но за мен създават някаква нова, модерна интерпретация по темата. Някои хора ще се подразнят от израза, но аз ще го нарека „лайфстайл-лукс“.

Материалите са наистина интересни. Тази светлосива пластмаса, която виждате на волана и голяма част от таблото, на пръв поглед прилича на нещо, създадено чрез „rapid prototyping“, т.е. бърз дизайн на компютъра и от там към 3D принтера. За някои хора това може и да изглежда смущаващо или пък нискокачествено, но според мен пасва страхотно на духа на автомобила, а и всъщност се усеща много солидна… сякаш ще е последното нещо, което ще остане от колата.

Характерният кант на таблото, който пред пасажера се превръща в дръжка, е тапициран с нещо наподобяващо неопрен, а седалките комбинират кожа и текстил с примеси вълна в зоните на най-голямо износване. Идеята е създаването на по-устойчив на премеждията интериор, но освен това се е получило нещо наистина интересно от стилистична гленда точка.

Усещането ми е за много качествен интериор, но за съжаление впечатлението се разваля донякъде, поради скърцанията, които не са малко. По мое мнение идват основно от панорамния покрив и като цяло смятам, че ако ще усуквате каросерията на Defender често със сериозен офроуд, може и да е по-добре да се насочите към версия, в която покривът е метален.

Не знам дали ви прави впечатление високото разположение на скоростния лост и клъстера с бутони край него. Изглежда нетипично на фона на други представители на марката и малко напомня на това, което бихме намерили във някакъв ван. Причината е интересна и необичайна – Defender се предлага с опционална трета седалка на първия ред. В този вариант долната част на централната конзола отстъпва, за да освободи място за краката на човекa без късмет, който ще седне на това място.

Вторият ред седалки впечатлява с много пространство и е истински удобен, тъй като основата на задната седалка е разположена удобно високо, подът е равен и разстоянието до предните седалки е сериозно. Освен това остъкляването тук е много щедро и видимостта във всички посоки е повече от добра.

По темата с видимостта няма как да пропусна огледалото ClearSight. С един бутон, централното огледало се превръща в екран, който прожектира картина от камера, монтирана на покрива на колата (където ще се цапа трудно). Много удобно, ако натоварите багажника до покрива, например.

Има още един ClearSight, но с допълнение Ground View. Това е функция на камерите и софтуера, която позволява да наблюдавате отблизо терена и разположението на предните колела, но без да виждате купето на автомобила. За прецизно движение по пресечен терен.

Като цяло смятам, че салонът на Defender предлага от всичко по много. Отлично свършена работа от страна на Land Rover.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s