BMW 545e – Хибрид по мюнхенски (тест)

Заключение:

BMW Серия 5 е компетентен бизнес седан, който ме впечатли с качествената атмосфера, тишината и комфорта. Всичко работи както трябва и оставя положителни емоции у мен. Разбира се, това е нещо, с което сме свикнали и очакваме от модел на BMW във високия сегмент. Там където „петицата“ губи точки е практичността и по-скоро малко по-скромното пространство на втория ред седалки, отколкото би подхождало на кола с подобни размери и понижения обем на багажника при хибридните версии.

Смятам, че автомобилът, във версия 545е, е най-подходящ за хора с високи изисквания към автомобила си, които държат на комфорта. Често чувам, как някой си е взел SUV защото иска „да му вози меко“, но това е погрешно схващане. Ако наистина целта ви е такава, вместо X5, вземете Серия 5 – това важи за всяка една комбинация SUV/седан.

Хибридната версия с шестцилиндров редови двигател в някаква степен предоставя най-доброто от вчера и най-доброто от утре. Това е една много интересна адаптация, която хем позволява градско придвижване с нулеви локални емисии, хем дава емоцията, баланса и звука на класическия шестцилиндров редови двигател. Според мен това я прави подходяща за хора, които поради някаква причина се придвижват редовно с автомобил в града и има къде да го зареждат.

Изборът му, поне у нас, по-скоро би бил нерационален, заради по-високата цена – стартовата за 545е е 140 500 лева, срещу 128 600 лв за бензиновият 540 и 134 150 лева за дизеловият 540d. Та с plug-in хибрида нито някой ще ви намали пътния данък, нито ще ви позволи преференциално паркиране в синя/зелена зона. Остава спестеното от разхода на гориво и ако шофирате предимно в града, теоретично може и да излезете на нулата, но ако идеята е за автомобил за града не е ли по-добре да се насочите към нещо като BMW i3?

Цветан Илиев

Оценка:

Научете повече в www.bmw.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s