10. На магистралата не спирайте в аварийна лента за щяло и нещяло

Тръгна ли по магистралата, виждам поне 10 автомобила спрели в аварийна лента. Почти винаги няма проблем с колата, а просто шофьорът ползва канавката за тоалетна…

Това не е ОК. Аварийната лента не е място за почивка от каквото и да е естество и спирането там носи рискове. Потърсете из новинарските архиви и ще видите, колко много случаи на тежки катастрофи, включващи спряла кола в аварийната, има. Ако ви е толкова зор, че не може да дочакате бензиностанция или поне паркинг, просто слезте от магистралата от първото възможно отклонение, намерете си някой спокоен храст и след това се върнете на магистралата. В доста държави, ако спрете в аварийна лента без причина ще получите стабилна глоба, ако ви видят. То и у нас го има в закона, но на кого ли му пука.

А иначе, при наложително спиране – сложете си светлоотразителната жилетка и триъгълника достатъчно назад от колата. Ако ще викате пътна помощ е желателно да я чакате в страни от колата. Ако ще отранявате повреда на пътя, просто гледайте пътя постоянно, защото много шофьори „блеят“ докато карат и може да ви отнесат.

Неотдавна ми се случи да спикам гума с VW California 6.1 на магистралата. Сложих си триъгълника 100 метра назад, пуснах аварийните, сложих си жилетката и се заех да я сменям. Учудих се, колко много шофьори не отчитаха, че има добре сигнализиран, аварирал автомобил и дори при напълно свободна лява лента не се престрояваха, за да заобиколят от разстояние, а си „пердашиха“ в дясната, на метри от авариралата кола… Така де, това поведение също така обяснява големия брой подобни катастрофи, за които споменах по-горе.

One thought

Leave a Reply