На пътя

Volvo XC40 P8 Recharge Twin разполага с близо 410 конски сили и е изключително бърз. По официални данни ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4.9 секунди, но поради факта, че въртящият момент от 660 Nm е наличен мигновено и електромоторите са два, задвижващи двата моста, усещането е за още по-бърз автомобил (в права линия).

Това, което не си пасва особено добре с динамиката е окачването. То се справя адекватно с високото тегло (над 2 тона) и колата филтрира добре повечето неравности. Но предвид високата цена, високата мощност и високите очаквания, ми липсва адаптивното окачване. Липсват дори режими на шофиране, а за мен това е малко разочароващо.

През голяма част от времето, прекарано с най-малкият всъдеход на шведите използвах режима за управление на автомобила само с един педал, този на газта. Това е функционалност на модела, която може да се включва и изключва и позволява шофиране с високо ниво на регенерация, т.е. при отпускане на газта, електромоторите действат като спирачка.

Работата със системата за изисква известно време за свикване. При рязко отпускане на газта, по мое мнение, спирането е твърде грубо и рязко, особено при скорост под 30 км/ч, което в градски условия може да създаде неудобство в началото. Трябва хирургическа точност в боравенето с педала на газта, за да постигнете плавно намаляване на скоростта до постигане на пълен покой на автомобила.

XC40 Recharge разполага с батерия с капацитет 78 kWh (75 kWh са използваеми) и по данни на Volvo може да измине до 418 км с едно зареждане. По време на теста разходът на електроенергия варираше между 22 и 30 kWh за 100 км в зависимост от тежестта на десния крак. В реални условия смятам, че пробег от около 350 км е постижим, но за повече ще се изисква сериозно старание от страна на водача. Трябва да се има предвид, че тези резултати са постигнати в режим на шофиране с един педал, което означава, че ако системата за регенериране на спирачната енергия не се използва толкова агресивно, пробегът вероятно ще бъде по-нисък.

Като цяло XC40 е приятен за каране и пътуване автомобил. Обезшумяването на купето и липсата на звук от двигателя допринасят за усещането са лукс и комфорт. Мощността на XС40 Recharge осигурява пълно спокойствие, когато се наложи да изпреварвате, но по пътища с повече завои малкият SUV не се чувства комфортно, тъй като високото му тегло се усеща. Освен това управлението не може да бъде наречено увлекателно, но е приятно и ви кара да се чувствате спокойно.

Leave a Reply