Автомобилите под наем често се свързват с високи разходи и неудобство, но всъщност наемането от компания за rent-a-car може да бъде логичен избор в немалко ситуации. Ако нямате личен автомобил и ползвате кола няколко пъти в годината основно за почивки, подобен вариант би бил много по-изгоден, отколкото поддръжката на личен автомобил. Не се налага да сменяте консумативи, да се занимавате със смяна на гуми, плащане на данъци и застраховки, както и да търсите място, на което да го държите, когато не се движи. Отпада и рискът да забравите да обновите винетката.

Това по никакъв начин не означава, че не трябва да се отнасяте с автомобила, който сте наели, като със собствен, а напротив. Всяка компания си запазва правото да ви таксува, ако не върнете автомобила в добър вид и да не ви върне част от депозита.

Друг повод за наем на автомобил е, ако вашият личен е в сервиз или неизползваем по друга причина. Компаниите за коли под наем предлагат различни опции в различни ценови класове, за да отговорят на различните нужди и възможности на повечето хора. В такива случаи краткосрочният наем може да бъде изгодна опция, докато чакате да си вземете колата обратно.

Повечето компании, като например Top Rent a Car предлагат нови или почти нови автомобили, което ви дава повече сигурност и удобства, а и намалява риска от повреда по време на път. Top Rent a Car разполага с най-големия автопарк в България, а 90% от автомобилите са до 3-годишна възраст.

При запазването на автомобил имах претеснение дали ще има налични коли тъй като имаше малко време от датата на резервацията до деня на желаното получаване на колата. Бързо получих потвърждение, че има наличен автомобил. Отидох в един от 13-те обслужващи офиса, в случая в ж.к. Младост в София и много скоро вече бях седнал в новото Peugeot 308 готов да потегля по пътя си. Обслужването беше на ниво, консултантът от Top Rent a Car беше учтив и без никакво забавяне приготви документите за получаване на колата.

Колкото до автомобилът, който бях запазил – Peugeot 308 – още на паркинга на Top Rent a Car ми направи впечатление отличителния му външен вид. Моделът определено е сред най-атрактивните представители на C-сегмента. 308 вече се е появявал на страниците ни с подробен тест, но аз използвам случая, за да споделя и моите впечатления и виждания за него.

Французите са успели да намерят много добър баланс между стилна и агресивна визия за компактния автомобил, която да го отличава от конкуренцията в този клас. Харесван или не, дизайнът е впечатляващ и модерен.

Интериорът също грабва окото със съвременен дизайн, като за много от честоизползваните функции липсват хардуерни бутони. Ако трябва да бъда честен, на мен много от нещата не ми бяха удобни, а инфотейнмънт системата, поне според мен, е изключително неинтуитивна. Като стана дума, отне ми два дни и гледане на няколко клипчета, за да намеря как да нулирам разхода на гориво и трип компютъра. Друго, което моментално прави впечатление е нискоразположеният волан под инструменталния клъстър. Това изисква известно време на привикване, но не бих казал, че е проблем. Интериорът като цяло се отличава с високо качество и добро оползотворяване на пространството.

Автомобилът, който получих от Top Rent a Car беше дизеловата версия с 1.5-литров двигател и мощност от 130 к.с., комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Peugeot 308 е изключително комфортен, особено като за този клас автомобили. Динамиката не е впечатляваща, но тук идеята е била да се постигне баланс между комфорт и стабилност. Управлението е лесно и 308 реагира много добре при по-резки маневри с волана. Автомобилът е изключително тих и шумовете от двигателя и пътя са сведени до минумум.

Зад волана на Peugeot 308 ми направи впечатление работата на два от асистентите – този за следене на лентата за движение и този, който предупреждава за евентуален сблъсък с МПС пред вас. Асистентът за следене на лентата ми се стори твърде агресивен и дори, когато е желано излизането от лентата, той коригира посоката на движение толкова агресивно, че ако се наложи рязко да избегнете дупка (по нашите пътища не липсват такива), той ви връща в лентата и има голям шанс все пак да я уцелите. Колкото до системата, която предупреждава за дистанцията от ППС пред вас, то той също ми се стори малко по-агресивен от необходимото, но по интересното е, че на няколко пъти не „забеляза“, че пред мен има мотор или велосипед и изобщо не отчете присъствието им.

Като цяло Peugeot 308 впечатлява с високотехнологичния си интериор и качествените материали, вложени в изработката му. Автомобилът е комфортен и тих, но не предразполага към по-агресивно шофиране.

Когато дойде време да върна колата в офиса на Top Rent a Car, всичко се случи по същия бърз, ефективен и коректен начин, както при взимането. Огледът на автомобила от служителя на компанията стана бързо и без излишно губене на време.

Петко Чоевски

Leave a Reply