Интериор

Тук се крие тайната на заглавието. “Не точно автомобил” – именно така ме кара да се чувствам, интериорът на iX.

Когато отворих вратата на iX в гаража на BMW България за пръв път от много, много време (и интериори) насам, усетих истинско вълнение, а една дума изплува в съзнанието ми – “opulence” (разкош, богатство, изобилие на български). От снимките, които бях виждал, очаквах да попадна на твърде семпло и малко студено място. Не – в iX се потапяш в бъдещето с характер и уют, а формата на седалките, различния волан и липсата на централна конзола между таблото и пода създават усещане за… хол.

Тук е моментът да спомена, че тестовата кола разполага с опционални интериорни елементи Clear&Bold. При тях, бутоните за управление на седалките, както и тези на централната конзола са изработени от шлифован кристал. Също така подложката на същата тази конзола е декорирана с FSC сертифицираното дърво.

Трябва да си призная, че допреди да ги видя “на живо”, смятах кристалните детайли за кич или проява на лош вкус. Е да, но бързо промених мнението си. Допира до хладния кристал и ясно изразените му ръбчета превръщат работата с бутоните в събитие. Clear&Bold е опция с цена 2325 лв, но в случая е част от пакет First Class Upgrade, който срещу 8131 лв включва още затъмнени задни стъкла и по-интересното, стъклен покрив Panorama Sky Lounge.

Това е панорамен покрив без щора, при който стъклото става непрозрачно с натискането на бутон. Малко по-детайлно, това са две прозрачни, електропроводими повърхности, между които има тънък филм течност. В тази течност има микрочастици, които поглъщат видимата светлина. Когато през тях не протича електричество, те са пръснати на посоки (благодарение на Брауновото движение) и резултатът е тъмно стъкло. Когато обаче през тях протича електричество, те се подреждат по определен начин и светлината преминава през тях. Определено ефектно решение, но ако имаше избор бих заложил на стандартна електрическа щора.

Продължавам с другите особености в купето на iX. Снимката отгоре е направена от вградената интериорна камера. За момента, въпросната може да се използва за селфита, докато сте в колата; може да направите снимка от разстояние през мобилното приложение; камерата се активира и при включване на алармата. Подозирам, че в бъдеще функционалността ѝ ще бъде разширена – например за следене на водача в режим на автономно движение и има ли той вина при евентуален инцидент, а защо не и за забравени деца в автомобила (важно за американския пазар).

Особеностите на iX, обаче, далеч не приключват тук. Вратите на автомобила са поредния детайл, който превръща iX в “не точно автомобил” в моите очи. Защо? Защото се отварят не със стандартна ръчка, каквато сме свикнали да търсим от десетилетия насам, а с бутон.

Да ви кажа, нямам представа какви предимства дава подобно решение… може би има един безспорен плюс и той е, че може да се забавлявате с пасажерите си. Шест от шест човека, които качих в iX по време на теста ми изпадаха в абсолютно объркване в първия момент, в който опитат да отворят вратата отвътре. Най-добре се посмейте и вие със видеото от Instagram акаунта ни (ще се радвам и да ни последвате там).

Все пак, ако се чудите за безопасността на това решение, и във четирите врати има класически, механични ръчки за отваряне, в случай на авария. Въпросните са добре скрити от погледа.

Необичайни са и седалките. Въпросните разполагат с вградени облегалки за глава, отопление, вентилация и регулировка на широчината. На гърбовете им са разположени по два USB-C изхода, за пасажерите на втория ред. Това, което ги прави различни се дължи на аудиосистемата Bowers & Wilkins Diamond Surround, която е стандартна при M60 и опция с цена над 10 000 лева при “по-слабите” варианти на модела. Въпросната има мощност 1615W и 30 тонколони. Акцентът тук са вградените “съраунд” говорители в облегалките за глава на четирите седалки и най вече наличието на “шейкъри” в предните седалки, които вибрират заедно с баса, за да създадат така наречения 4D звук.

И сега с риск да бъда заклеймен от някой аудиофил ще ви кажа, че на мен звукът от тази така изтънчена система не ми допада. Прекарах доста време в настройки, но и това не помогна. Вибрациите в седалките пък, мога да определя единствено като изключително дразнещ шоу елемент (функцията може да се изключи).

Следващата тема са екраните и инфотейнмънт системата iDrive. Инструменталният клъстър е 12.3 инчов и типично за BMW предоставя възможности за богата персонализация, качествена картина и хубави графики. Централният дисплей е с диагонал 14.9 инча и е извит към водача.

Моето мнение е, че размерите и на двата са прекалено големи. Бих оценил възможността за изключване на централния дисплей с бутон или гласова команда. Освен това количеството приложения е огромно, но отбелязвам, че те все пак могат да бъдат подредени спрямо вашите предпочитания.

За съжаление тук са изчезнали бутоните за управление на климатизацията. Сега всичко става от екрана и ви казвам, че гледайки всички настройки по-горе се чувствах като командир на космически кораб в Стар трек. Всъщност има избор – можете да ползвате гласови команди за всички тези настройки. Моето мнение? Не, благодаря!

Накрая завършвам с конвенционалното – качество и пространство. iX впечатлява с нетипично усещане за простор. На първия ред, голяма заслуга за това има общото пространство за краката на водача и пътника до него (както споменах липса на конзола между таблото и пода). Втория ред е удобен за трима човека, благодарение на равния под и обособеното място за краката на пасажера по средата. Добавяме панорамния покрив и iX се превръща в истински приятно място за дълъг път.

Към добре-оползотвореното пространство вървят множество ниши и джобове за багаж, като тук неприятно впечатление прави липсата на текстилна облицовка в джобовете във вратите. Благодарение на нея, може да се насладите на “приятно” потракване от каквото сте решили да оставите там.

Подкрепете Roadhunter

Помогнете ни да продължим да създаваме качествено и увлекателно съдържание. Можете да ни подкрепите еднократно със сума по ваш избор или с ежемесечно дарение на стойност 2, 5 или 15 лева.

* Докато ни подкрепяте с 15 лева на месец ще получавате подарък-изненада от нашия магазин веднъж на всеки три месеца.

Крайното ми мнение е смесено – от една страна имаме наистина впечатляващ интериор, с дизайн сякаш дошъл директно от някой концептуален модел. Всичко в него ме кара да се чувствам специално, а пространството и на двата реда седалки впечатлява. От друга страна, част от тази иновативност ми се струва пресилена. Сякаш някои решения са приложени само за шоуто (англичаните имат точната дума – gimmick), а резултатът е загуба на ергономия. Е, в даден момент най-вероятно ще свикнем с бъдещето.

Leave a Reply