На пътя

Изборът за задвижване при C5 X е ограничен до едва два варианта. Базовият двигател е трицилиндров бензинов, генериращ 131 к.с. На върха е версията която виждате тук – бензинов плъг ин хибрид. До неотдавна за модела се предлагаше и доста подходящ 1.8 литров бензинов двигател с мощност 181 к.с., но за съжаление бе спрян (възможно е да има останали автомобили на склад).

В тестовата версия двигателят отново е 1.8 литров четирицилиндров с максимална мощност 181 к.с., но към него е добавен електромотор, който разполага със 110 к.с. Така системната мощност достига до 224 к.с., а въртящият момент до 360 Nm. Скоростната кутия, както при всички варианти на модела, е осемстепенна автоматична, а задвижването е на предните колела. Хибридната версия ускорява до 100 км/ч за 7.8 секунди и има комбиниран разход на бензин 1.2 литра за 100/км. Колата може да измине до 55 км на електричество при максимална скорост до 135 км/ч.

Подкрепете Roadhunter

Помогнете ни да продължим да създаваме качествено и увлекателно съдържание. Можете да ни подкрепите еднократно със сума по ваш избор или с ежемесечно дарение на стойност 2, 5 или 15 лева.

* Докато ни подкрепяте с 15 лева на месец ще получавате подарък-изненада от нашия магазин веднъж на всеки три месеца.

Много скоро след като се качих в автомобила и потеглих от централата на София Франс Ауто, осъзнах, че C5 X отговаря доста точно на представите ми за голям Citroen. Причината е, че веднага се потопих в изключителен комфорт и пренебрежимо скучно управление. Окачването тук е адаптивно с прогресивни хидравлични ограничители, които редуцират сътресенията при по-сериозни дупки и неравности.

Така или иначе крайният резултат е царски комфорт. Знаете ли, за времето в което C5 X бе при мен минах три пъти по разнебитения паваж на Цар Борис III – маршрут, който обичайно ползвам при абсолютна необходимост, т.е. веднъж на няколко месеца. Да, C5 X е толкова комфортен.

Освен благодарение на окачването си, колата прави придвижването в града по-спокойно и приятно благодарение на комбинация от фактори, които включват акустични стъкла и разбира се задвижването. В хибриден режим и заредена батерия, разходът на гориво в София бе около 1.2-1.4 л за 100 км, като аз допълвах батерията всяка вечер от обикновения контакт в гаража ми.

Тишината, която предоставя електрическото задвижване, плюс мекото окачване и малко по-високата позиция на седене са наистина приятни.

Като минуси тук мога да отбележа само мудните реакции на педала на газта при потегляне от място и по-скоро грубата работа на двигателя на място (ако по някаква причина не се е изключил) и при ниска скорост.

По второстепенните пътища около София, колата демонстрира все така спокойно поведение и неувлекателно управление (едното за сметка на другото). По-бързото придвижване по криволичещ път е напълно възможно, но просто не пасва на стила на колата. Купето се наклонява доста в завои, скоростната кутия става груба при подаване на повече газ, а и малко мудните реакции на педала на газта не помагат.

Интересно е, че при потегляне колата се бори за сцепление, независимо че мощността не е чак толкова висока. Мисля, че мекото окачване води до рязка смяна на динамичния център на тежестта и от там намалено сцепление на предните колела. За сметка на това, при по-висока скорост и доускорение, динамиката е на ниво. В тази връзка, пистата на Сапарева Баня не ни се размина. Там C5 X даде най-добро време до 100 км/ч 8.01 секунди, което е малко по-зле от официалните данни.

Що се отнася до движение по магистрала, там очаквано C5 X е на място. Доускоренията са неусетни а при по-висока скорост и приглущеният звук на двигателя достига до мен с финеса на редови “шестак”, безспорно в голяма степен благодарение на изолацията откъм шум и вибрации.

Накрая стигаме и до нетипичния талант на автомобила и той е движението извън асфалтираната пътна мрежа. Не знам дали някой ще се възползва, но C5 X разполага със пътен просвет 19.4 см, което е доста добре и дава спокойствие освен извън пътя, по разнебитените квартални улички на София (или който искате друг, окраден град).

По отношение на разхода на гориво, по време на теста при изминати над 400 км, показанията на компютъра бяха за 4.8 литра на 100 км.

Завършвам с нещо интерено, което ми направи впечатление. През цялото време, докато шофирах, подсъзнателно сравнявах C5 X с автомобил в по-високия клас, например BMW 5. Това говори добре за непреходните качества на големия Citroen.

Leave a Reply