Европейската комисия предлага възрастните водачи на автомобили в Европа – над 70-годишна възраст да доказват редовно способността си да шофират.  Ако планът на Европейската комисия бъде осъществен, то всички притежатели на шофьорски книжки в Европа, които са на възраст над 70 години ще доказват способността си за шофирането на всеки пет години. Тази мярка е част от промените, касаещи свидетелството за управление на МПС в Европейския съюз.

Съществуват различни критерии относно способността за шофиране на по-възрастните водачи. Факт е обаче, че с напредване на възрастта физическите способности, например зрението и реакции, отслабват. Много от възрастните водачи обаче не искат доброволно да се откажат от шофирането.  

Целта на ЕК е до 2030 г. броят на загиналите в пътно-транспортни произшествия да бъде намален двойно. А до 2050 г. не трябва да има загинали по пътищата. Планът определено е амбициозен, но се очаква сериозно затягане на мерките както на национално, така и на европейско ниво. Стъпка към това е и редовната проверка на възрастните водачи.  

Промените предвиждат свидетелствата за управление на МПС в ЕС да се издават за срок от максимум 10 години, а след навършване на 70 години този срок да се съкрати на 5 години. Разбира се държавите-членки сами трябва да вземат решение относно реализирането на мерките. Препоръчват се „редовни медицински изследвания и опреснителни курсове“.

При заболяване на очите водачът трябва да представи медицинско свидетелство – също както и при заболявания на сърдечната, съдовата, нервната системи.  При заболявания на двигателния апарат не се препоръчва продължаване на срока на валидност на шофьорската книжка. Въпреки всичко, планът засега предвижда всяка страна-членка трябва сама да решава през какъв срок да бъдат проверявани възрастните водачи на автомобили.

Leave a Reply