За автора

1919046_10154633408219745_4829437851780253017_n

Казвам се Цветан Илиев и съм автомобилен инженер и най-вече фен на моторните превозни средства. От най-ранна възраст обичам коли, като през годините развих афинитет към британските марки (виня основно Aston Martin DB7 за това) и това ме накара да се насоча към Англия, където прекарах четири години учейки автомобилно инженерство в гр. Оксфорд като междувременно бях част от състезателния отбор Oxford Brookes Racing, с който се състезавахме във Formula SAE Series. Там се занимавах с електрическия ни болид (имахме и такъв с бензинов двигател), защото сметнах, че 500Nm въртящ момент и тегло на болида от малко над 200кг са са по-интересна комбинация от утвърдения ДВГ.

След като официално станах инженер последва известен период, в който работих за Mercedes в Германия – по-точно бях част от тима, който разработи двигателите за добре познатия Mercedes Sprinter. Може и да не е най-вълнуващият модел на Mercedes, но все пак се забавлявах доста по време на тестовете – от високоскоростните писти в южна Испания в разгара на лятото до специално разринатите за нас трасета върху леда на езерата в Лапландия през януари. Освен, че се забавлявах стабилно, обогатих доста и шофьорските си умения, достигайки най-високото ниво за шофьор на прототипи в Daimler.

След като пуснахме Sprinter на пазара (за последната модернизация говоря), се завърнах в Англия, за да получа инженерна магистърска степен в гр. Шефилд. Там написах и една дълга теза изследваща алтернативните горива, която беше съпроводена с много експерименти (основно свързани с употребата на водород, пропан и запалка).

Към момента работя в централата на DAF Trucks и се занимавам с разработката на 11 и 13 литровите двигатели на компанията, но запълвам свободното си време с различни занимания, а като автомобилен фен за мен е интересно да карам нови, различни коли. Мисля, че ако описвам автомобилите, които тествам бих могъл да бъда полезен на тези от вас, които искат да си купят нова кола, а надявам се и интересен за четене на автомобилните почитатели сред вас. В допълнение планирам да включвам статии на разнообразна автомобилна тематика. Приятно четене!

 

Реклами