Още преди да бъде въведено извънредното положение в България имаше шофьори, които си представяха, че улиците в населените места са автомобилна писта и шофираха по съответния начин. Преди 13 март, в големите градове, натоварният трафик все пак спомагаше за намаляване на възможностите за състезание по улиците. Казвам намаляване, а не липса на такива. Откакто намаля трафикът заради извънредното положение във връзка с COVID-19, имам чувството, че софийските улици (предполагам, че това важи до голяма степен и за другите градове у нас) са се превърнали в комбинация от дрифт писта в Япония и бързите прави отсечки на Монца. Трафикът е намалял в сравнение с това, което сме свикнали да виждаме ежедневно и се появяват „пилотите“, които често „прелитат“ по улици и булеварди.

На всеки от нас, автомобилните ентусиасти, му се иска да настъпи газта, да завърти задницата на колата, да влезе на скорост в завой… Не съм нито някой светец, нито някой моралист, на когото единственото занимание е да критикува и да дава акъл на останалите. Аз също се възползвам, когато има възможност, да направя някое рязко ускорение, често превишавам ограничението на скоростта (кога съзнателно, кога вследствие на някое безумно ограничение), но когато условията го позволяват и когато е сравнително безопасно. В населено място шофьорите трябва да бъдат още по-внимателни, защото нека не забравяме, че има и пешеходци по тротоарите (и не само).

И въпреки желанието да „покараме“, да се лети със 150-160 км/ч в населено място е просто безумно. За един месец с намален трафик се нагледах на какви ли не безумия, а по новините ежедневно ни съобщават за поредното тежко ПТП със загинали или сериозно пострадали хора. Не, че преди го нямаше това, просто сега е още по-видно. Превишение на скоростта с повече от 10-20 км/ч в населено място силно увеличава риска от инцидент. Знам, че всички са уверени в своите възможности и дори това да е с покритие, напомням, че има и други участници в движението.

Не превръщайте улиците и булевардите в състезателни трасета. Доставете си удоволствие, но в рамките на разумното, без да застрашавате вашия или чужд живот! Ако искате да изпробвате лимита на вашите възможности или на тези на автомобила си, отидете на полигон или писта. Това не важи само за периода на извънредното положение. Когато се завърнем към нормалния си начин на живот, засиленият трафик само ще пречи на състезателите да се изявят, няма да ги спре. 

Петко Чоевски

Leave a Reply