След четири години разработка, първите задвижвани с водород модели на BMW iX5 Hydrogen излизат по пътищата. Това превозно средство и проект за развитие навлизат във важна фаза: практическа експлоатация.

След дълго чакане, първите BMW iX5 Hydrogen вече са по пътищата и в течение на годината пилотният флот ще бъде използван по целия свят от различни целеви групи за изпитателни и демонстрационни цели. Това ще даде на екипа за разработка ценни практически познания за автомобила и ежедневната употреба на пионерската технология за водородни горивни клетки.

Системи с горивни клетки: завладяващи и високоефективни в същото време

При този процес протича химическа реакция в горивната клетка между газообразния водород от резервоарите и кислорода от околния въздух. Еднаквото подаване на тези две среди към мембраната в горивната клетка е от решаващо значение за високата ефективност на задвижването.

BMW Group разработи специални водородни компоненти за новата система с горивни клетки, за да допълни технологичните аналогии на двигателя с вътрешно горене, като междинен охладител, въздушен филтър, контролни блокове и сензорна технология.
Те включват например високооборотен компресор с турбина или помпа за охлаждаща течност с високо напрежение. Има два етапа в производството на горивни клетки: първо, отделните горивни клетки се натрупват, за да се създаде купчина горивни клетки. След това всички останали компоненти се монтират, за да образуват цялостна система с горивни клетки.

BMW Group получава индивидуални горивни клетки от Toyota Motor Corporation. Тези две компании си сътрудничат успешно от много години и работят заедно върху задвижванията с горивни клетки още от 2013 г.

Какво е вашето мнение? Водородът ли е бъдещето в автомобилната индустрия?

Leave a Reply