Едно от големите предизвикателства в наши дни е да опазим спестяванията си от инфлацията, обхванала не само България, но и почти всички държави в Европейския съюз. Един огромен процент от хората се насочват към покупката на недвижимо имущество – имоти, апартементи, къщи. Това може да бъде възприемано като логичен ход, който до голяма степен застрахова парите от загуба на стойност или поне намалява щетите от повишаването на цените. Недвижимите имоти носят нелоша доходност, но в същото време цените им са изключително високи.

От друга страна, една инвестицията, на която по-малко хора обръщат внимание, остава на заден план – покупката на ретро автомобил. Според данни на компанията Knight Frank, през последната една година цената на класическите автомобили е нараснала с над 25%. Увеличението за последните 10 години е внушително – 185%.

Анализът на Knight Frank включва недвижими имоти, финансовите пазари и инвестициите като тези в класически автомобили.

Защо пък да не се замислим за такава покупка, която освен всичко друго, ще ни доставя и огромно удоволствие? Дори и да нямаме възможност да купим изцяло реставриран екземпляр, можем да се сдобием с започнат проект или такъв, който сами да започнем от нулата. И в двата случая, при наличие на достатъчно време и средства, удоволствието е гарантирано, а възвръщаемостта – значителна.

Скоро ще ви разкажа за един лично мой проект – реставрирането на BMW 2002 tii, който отне много време и в който допуснах много грешки, които ме научиха какво да не правя при следващата така авантюра.

Тук ще напомня, че автомобил произведен през 1993 тази година става на 30 години и ще мине в графата класически автомобили. Разбира се, не всеки автомобил на тази възраст става класика и започва да повишава стойността си, но много модели, произведени в по-малко бройки или запазени в добро състояние, ще започнат да привличат интереса на инвеститорите.

Leave a Reply