В света на автомобилите Rolls-Royce е навярно най-обаятелното име. Марка, която традиционно свързваме с кралски особи и холивудски знаменитости. Този приказен имидж е напълно обоснован, тъй като до средата на двадесети век, повечето клиенти на компанията имат благородно потекло.

Любопитно е, че в началото на века близо 20% от всички произведени автомобили на марката, заминавали за Индия, където както може да предположите са служили на махараджите. Един от най-известните подобни автомобили е Phantom I на Умед Сингх II, модифициран специално за лов на тигри. Като стана дума за Phantom, четвъртото поколение на модела е произведено в едва 18 бройки (снимката в ляво), като всички от тях отиват при крале… и дикратори. Светът обаче се променя. Втората половина на двадесети век “разчупва” аудиторията на благородната марка и нейни клиенти стават филмови и музикални звезди. Най-известният подобен автомобил е Phantom V (снимката в дясно) на Джон Ленън, който той решава да пребоядиса в психеделичен стил и то с бои, крайно неподходящи за автомобилно купе.

Днес нещата са по-различни. Продажбите на Rolls-Royce вече са надхвърлят 6000 на година, кралският произход сякаш не се вписва твърде добре в съвремието, а едни от най-влиятелните личности в света идват от сферите на спорта, музиката и киното. Едно е общото между “преди и сега” и то е, че също като принцовете и диктаторите, тези хора искат най-доброто и съответно се насочват към Rolls-Royce. Такъв е примерът и с музикалната двойка Jay-Z и Beyonce, които преди няколко години поръчаха единствен по рода си Rolls-Royce Boat Tail на стойност близо $30 милиона… Или поне така се говори, защото от Rolls-Royce не изнасят публична информация за клиентите си.

Rolls-Royce Boat Tail

Моята лична история с Rolls-Royce стартира още в ранното ми детство, разбира се на картинка. Добре си спомням обявата за Silver Spirit в една от популярните автокъщи в София в началото на деветдесетте. Спомням си и часовете в училище, в които изучавайки Photoshop реших да направя колаж на себе си в един Corniche, а по-късно и мотовационните ми писма, кандидатствайки за работа в Гудууд.

И ето, че в един момент, неочаквано получих покана да тествам един от най-интересните модели на компанията. Първият Rolls-Royce в иссторията на марката със задвижване на четирите колела. Време е да надникнем в невероятния свят на Rolls Royce. Тестваме Cullinan Black Badge.

Leave a Reply