Идеи за споделени автомобили (т.нар. car sharing) се развиват още от 70-те години на ХХ век във Франция и Холандия. Въпреки че опитите са били по-скоро неуспешни и сравнително краткотрайни, по онова време вече е имало хора, които предусещат накъде ще се развият автомобилната индустрия и потребителските нужди.

Накратко – какво е car sharing или услуга за споделени автомобили?

Просто и лесно е. Сваляте приложението на компанията, която ви трябва на телефона си, отваряте го и намирате най-близката свободна кола. Отключвате я със същото това приложение, карате, паркирате и плащате отново през приложението. Не е необходимо да връщате колата на същото място, от което сте я взели. Важното е да бъде в район, покрит от компанията.

Лично аз за пръв път се сблъсках със споделени автомобили преди десетина години във Франция и след това в Копенхаген. В Париж автомобилите бяха напълно неизвестна (включително до ден днешен) марка, но още тогава ми стана ясно, че успехът им всъщност е голям. В Дания пък за пръв път видях компания с огромна флотилия от BMW i3, които се наемаха почасово или за ден с няколко клика на телефона. Тогава определено ми направи впечатление ниската цена за наем, която остава непроменена до ден днешен! Цените за i3 започваха от 2 датски крони на минута, което се равнява на около 52 стотинки. С доста упоритост ще подмина темата за разликата в стандартите между България и Дания и за това колко сходни са цените на тези услуги.

На какво се дължи успехът на компаниите за споделени автомобили?

За да отговорим на този въпрос е важно преди всичко да се обърне внимание къде има най-много такива компании и съответно къде е най-голям успехът им. Отговорът е в гъстонаселените места, големите градове и столиците с голяма концентрация на хора, автомобили и съответно задръствания. Пример за това е Москва, градът с най-голям брой споделени автомобили в света – над 30 000.

Основен фактор за успеха на споделените автомобили безспорно е удобството. За разлика от ковенционалния наем на автомобил, процедурата е много по-бърза и улеснена. Обикновено тя се свежда до няколко натискания на екрана на телефона. Такива автомобили вече има на много места, като районите с покритие се увеличават непрестанно и шансът във вашия район да няма свободен автомобил всъщност е доста малък.

Друг фактор е цената. Дори и в България, където цената спрямо стандарта на живот е сравнително висока, ползването на споделен автомобил често е по-евтино, отколкото ползването на услугите на таксиметрови компании. И не се налага човек да се сблъсква с шофьорите на таксита…

Факторът цена не е налице само когато става дума за сравнение с такситата. Със споделените автомобили не се налага човек да поддържа колата, да ѝ сменя маслото, гумите, накладките, да плаща за ремонти и т.н. Също така по този начин отпада нуждата да се сключват застраховки и да се плащат данъци. За хора, при които пътуването на дълги извънградски разстояния не са ежедневие и работата им не изисква прекарването по няколко часа на ден в колата, определено има сметка от ползването на услугите на подобни компании.

Какво да очакваме занапред?

Моето лично мнение е, че успехът и броят на компаниите за споделени автомобили в световен мащаб ще расте главоломно в следващите години и десетилетия. Изключения винаги ще има. Например основаната от BMW и Daimler компания за споделени автомобили ShareNow обяви, че се оттдегля от Великобритания (не, не заради Брекзит), САЩ и Канада. Причината е, че услугата е имала твърде малко ползватели. Въпреки подобни отклонения от общата тенденция, всичко останало говори, че бъдещето ще бъде в споделените автомобили. Защо? Защото разходите за притежаване на личен автомобил растат буквално всяка година, защото е по-удобно да не се поддържа колата и… Защото автономните автомобили са много близо. Крайната цел на тази услуга всъщност е не хората да управляват колата, а колата да ги вози до желаното място. Електрическите автомобили са само преход към автономните такива във флотилиите на тези компании. Допреди няколко години може би звучеше налудничаво, че ще има автономни автомобили, но вече е налудничаво да се мисли, че те няма да бъдат основен фактор в бъдеще.

Дали тази тенденция ще се запази, предстои да разберем в близко бъдеще. Но на този етап нищо не предвещава края на услугите за споделени автомобили.

Петко Чоевски

Leave a Reply