Volvo XC90 – Край на дългото чакане (тест)

Имало едно време, преди почти 20 години, един голям автосалон в Детройт, на който бил изложен един доста специален концепт.

Mercedes AAV
Mercedes AAV (Image by DAIMLER)

Този концепт бил на щанда на най-стария автомобилен производител в света и носел името AA Vision. Накратко това бил първият модерен SUV. Оттам се ражда Mercedes M-Class, а нататък в надпреварата на разрастващия се пазар за подобни автомобили се включват и почти всички останали себеуважаващи се автомобилни производители. Volvo го прави през 2002-ра година.

Защо започвам теста на новото Volvo XC90 с информация за модел на Mercedes отпреди 20 години? Защото не знам откъде да започна – второто поколение на XC90 е толкова важен и значим модел в гамата на шведите, че всяко начало ми се вижда банално. Все пак основните причини за важността му са следните:

  • Това е първият модел, разработен след като Ford продаде Volvo на Geely и дава представа дали китайските собственици ще затрият марката или пък ще доведат до подема ѝ.
  • Това е първият модел, използващ новата платформа наречена Volvo Scalable Product Platform, която по същество е модулна платформа, позволяваща използването ѝ за различни автомобили в различни класове.
  • За XC90 се предлагат само четирицилиндрови двигатели от новото семейство Drive-E, т.е. малък работен обем, принудително пълнене (разбирайте турбина и компресор), модулна архитектура и като цяло всички модерни, доказани технологии, които могат да се сложат в един двигател с вътрешно горене.
  • Първото поколение на XC90 беше много успешен модел и се задържа на пазара над десет години (това не толкова заради успеха си, а по-скоро заради проблемите на Ford през средата на миналото десетилетие).

7 коментара

  1. […] няма да намерите дори в пълноразмерни „джипове“ като Volvo XC90, Mercedes GLE или Range Rover Sport, а какво остава за компактните […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s