Предполагам, че доста от вас са запознати с произхода на марката Jeep – по време на Втората световна война американците имат нужа от нова, военна, високопроходима машина. Армията кани над 100 автомобилни производители да се включат в търга по разработката и доставката на колите, а победителят е Willys-Overland Motors, с модела си MB.

1024px--_01_Museo_Nazionale_dell'Automobile_di_Torino_Jeep_militare (1)
Willys MB (picture by Pava via Wikimedia Commons)

Това е и първият автомобил, който, макар и неофициално, се нарича Jeep. И тук може би ще се запитате, защо намесвам историята в теста на Renegate?

Работата е там, че Willys MB е първият представител на марката, който стъпва на италианска земя, а Renegade е първият представител на марката, който се произвежда на италианска земя. Но паралелите не стигат само дотук – най-малкият модерен Jeep се опитва да наподобява своя прародител и като излъчване (разбира се в много по-умерено спрямо Wrangler). Това именно води до по-специфичния му дизайн, който е основният му коз срещу многобройните опоненти в класа на субкомпактните, градски SUV автомобили. Това е и негово качество, което според мен има шанса да даде на автомобила дълъг живот на пазара, а и забележим външен вид дори след десет години.

Leave a Reply