В България, зимните месеци обичайно носят сняг и ниски температури, които неизменно и ежегодно се оказват изненада за всички. За да намалим риска от неприятности е редно да вземем мерки предварително и да подготвим автомобила си за най-суровия сезон.

Кои са най-важните неща, на които да обърнем внимание?

Първото и най-важно нещо безспорно са гумите на автомобила. Макар и по закон у нас зимните гуми да не са задължителни (изикването е да шофирате или със зимни гуми, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм), те за жизненоважни през най-студения период от годината. Дори и времето да е „меко“ без много сняг и лед, при по-ниски температури летните гуми губят устойчивостта си, а това е сериозна предпоставка за ПТП. Ако се наложи интензивно спиране или рязка смяна на посоката, летните гуми през зимния сезон крият риск от ПТП и при най-опитните шофьори.

Аз не съм привърженик на всесезонните гуми, защото те са компромис както през лятото, така и през зимата. Те биха били подходящи само за места с по-скоро суха зима и за хора, които пътуват рядко. При гумите е важно също така да следите налягането им и да спазване предписанията на производителя.

Второто нещо, на кото трябва да обърнете внимание е акумулаторът. При ниски температури той е най-чувствителен, а когато е студен двигателят се изисква силен ток при първоначалното запалване. Ако преди студените месеци усещате, че автомобилът ви пали трудно, то най-вероятно акумулаторът скоро ще бъде за смяна и надали ще изкара до пролетта. Дори и нов акумулатор може да създаде ядове, ако в студените месеци колата се кара рядко. Редно е също така да проверите и подгревните свещи на автомобила си. При неизправност в една от тях, може да не усетите проблем, но при две стартирането на автомобила ще стане по-трудно, а това ще натовари допълнително акумулатора.

Тривиалнен съвет, но е хубаво да имате зимна течност за чистачки. Това е третото нещо, на което да обърнете внимание, когато температурите достигнат стойности близки до нулата. Ако лятната течност замръзне, има опасност да спука казанчето и тръбичките. Затова е хубаво да се уверите, че сте сипали зимна течност, която няма да замръзне. Хубаво е да се сменят и чистачки, ако са стари и са започнали да замазват стъклото.

Четвъртото нещо, което е важно, но много хора подценяват, е смяната на маслото. Ако се колебаете дали да го смените преди или след зимата, не отлагайте. Старото масло се сгъстява още повече при ниски температури и съответно води до по-трудно и непълноценно смазване при стартиране на студен двигател. Дори и смяната да е по-рано, отколкото сте планирали, това е инвестиция, която ще се изплати в дългосрочен план. Заедно с маслото, съвестваме да проверите и състоянието на антифриза.

Желателно е през зимните месеци да имате в автомобила си определен набор от аксесоари, които биха били полезни в различни ситуации. Препоръчваме да имате стъргалка за лед, четка за почистване на сняг от автомобила, въже за теглене и кабели за подаване на ток. Ако автомобилът ви не е със задижване на четирите колела, е хубаво да имате и вериги. Към аксесоарите бих добавил и спрей за смазване на уплътненията на вратите и багажника, за да не се озовете в ситуация, в която не можете да отворите колата си. По този начин ще предотвратите и скъсване или нацепване на уплътненията.

При желание можете да се обърнете към специалисти за нанасяне на предпазно, керамично покритие върху автомобила, за да защитите лака от от солта и химикалите, с които се обработват пътищата през зимния сезон. Нанасянето на по-обикновена вакса също би могло да помогне в някаква степен.

Хубаво е също така да смените стелките с гумени, които се почистват по-лесно от разтопения сняг и по този начин ще избегнете просмукването на влага в пода на автомобила.

Завършваме с апел – почиствайте качествено автомобила си от падналия сняг за по-добра видимост и за да избегнете момент, в който снегът от вашия автомобил се озовава върху някой, движещ се зад вас.

Екипът на Roadhunter ви пожелава лек и безавариен път!

Петко Чоевски

Leave a Reply