Ако следите Roadhunter редовно е много вероятно да асоциирате подобно заглавие с другия ни “дългосрочен” тест автомобил, Land Rover Discovery, който с мъка успя да измине малко под 2500 км преди да влезе в сервиза за трети път и никога повече да не излезе от там.

Е да, но заглавието не е грешно. “Хот хечът” действително ми спретна номер. По отношение на надеждността, до сега Megane R.S. се справя горе-долу добре. За 18 месеца и около 30 000 км има две гаранционни посещения на сервиза:

  1. Повреда в светодиодите за на единия фар. В резултат част от дневните светлини не работеше, а проблемът бе решен с нов фар.
  2. Стрелката, отчитаща нивото на горивото в резервоара отиваше рязко на 0. Нямам информация как са решили проблема в сервиза, но вероятно с нов сензор.

И двата проблема се появиха през първите месеци, като това е нормално. Един автомобил обичайно съдава проблеми в началото и в края на живота си – в началото проблемите идват от дефектни части, а в края от износване на определени компоненти.

Какво се случи?

Да се върнем на темата. Какво се случи с колата този път? Един следобед шофирах по Околовръсния път на София в участъка Люлин-Бояна. Както винаги, мърморех срещу нагънатия асфалт, който ме кара да се чувствам като кочияш в каруца и негодувах срещу цялостната картинка около мен – прах, кал, мръсотия и пълна мизерия.

В един момент, наближавайки някакви ремонтни дейности, които бяха съвършено неадекватно обозначени, видях как ‘head up” дисплеят се прибира и осъзнах, че двигателят не работи. В първия миг помислих, че някак съм натиснал бутона за стартиране на двигателя, който е спрял поради ниската скорост на движение. След като го натиснах (все още движейки се по инерция с 15-20 км/ч), стартерът завъртя и на таблото пред мен се появи този ведър надпис.

Пуснах аварийните и с мъка се изместих в страни от пътя до там, докъдето ми стигна инерцията. Тук искам да вметна, че аварийните светлини са именно за подобни ситуации, а не за паркиране или спиране. Който възнамерява да паркира, трябва да го направи с МИГАЧ. Масовата злоупотреба с аварийните светлини, която цари у нас може да създаде проблеми и неадекватна реакция от околните шофьори тогава, когато наистина има нужда от тях (аварийните).

Вече спрял, опитах да запаля двигателя отново, но освен въртенето на стартера, нищо друго не се случи. Викнах пътна помощ, почаках ги 25 минути, натоварихме се и отпрашихме към сервиза на Renault.

Какво следва?

Като цяло ситуацията не беше твърде неприятна, но това, което ме притеснява е, че абсолютно нищо не издаде наближаващата авария – колата е редовно сервизирана, нямаше никакви необичайни шумове или съобщения от OBD-то. Това означава, че изкарах чист късмет, че това внезапно спиране на двигателя се случи в града при ниска скорост. Представете си подобна ситуация, докато изпреварвате на натоварен междуградски път? Лошото е, че никой няма и да разбере за причината. Ще пишат – несъобразена скорост или неправилно изпреварване. Това е плашещо.

Що се отнася до причината за спирането на двигателя, все още нямам информация. Колата е в сервиз от ден и половина и още не съм чул нищо. Аз залагам на горивна помпа, но е възможно да има по-сериозен проблем.

Хубавото е, че мой приятел реагира много бързо и с готовност ми даде старото си MINI, с което да се придвижвам временно. Интересното е, че макар моделът вече да е на 20 години, този Cooper S се оказа доста интересна кола, за която смятам да разкажа скоро в Roadhunter.

Цветан Илиев

Renault Megane R.S.

Цена: 57 190 лева (59 860 лева с допълнителното оборудване)
Основни характеристики: четирицилиндров бензинов двигател с принудително пълнене; 1798 куб.см работен обем; 280 к.с.; 0-100 км/ч за 5.8 сек; максимална скорост 255 км/ч
Разход на гориво: официален комбиниран 7.936 л за 100 км; тестов 9.00 л (за общия пробег)

Цена на км пробег: 0.98 лева (включва всички разходи по притежанието и експлоатацията на автомобила)
Общ пробег: 31 500 км

Хронология
1. Доставката и първото пътуване
2. Месец по-късно и първите „сериозни“ отсечки
3. Колата е за сервиз, спуках челния прозорец.
4. Едва се добрах до бензиностанция
5. Половин година и 10 000 км; Какво НЕ ми харесва в колата и средата
6. Френският характер се прояви или време за ремонти
7. Една година по-късно

Leave a Reply