Дизайн

Няма да крия, че първата асоциация, която направих, когато видях снимки на iX бе за хипопотам. От пръв поглед автомобилът изглежда твърде голям или направо “дебел”, а оформлението на много от детайлите има малко общо с типичния за марката дизайн. Всъщност дори сега, ако скрия с пръст “бъбреците” на снимката горе, мога да си представя, че гледам всичко друго, но не и модел на BMW.

Да, но лека-полека започнах да свиквам с външността на iX, а седмица преди да се кача в M60 покарах по-продължително зад един представител на модела в интересния цвят Blue Ridge Mountain и съвсем искрено си помислих, че нещо в тази кола започва да ми харесва.

Оставяйки моето мнение настрана, iX интерпретира класическата SUV форма по интересен и забележим начин. Автомобилът е близък по размери до Х5, но експресивният дизайн, големите колела и снижаващата се линия на покрива създават усещане за нещо с по-разточителни размери.

Очаквано, дизайн усилията са насочени и в посока, намаляване на въздушното съпротивление. В резултат коефициентът му при iX M60 е 0.26, срещу 0.32 при Х5. Освен това челната площ на Х5 е по-голяма. Ако ви е интересно, защо това е важно, отворете параграфа долу.

Връзката между челната площ на автомобила и коефициента на съпротивление

Често виждаме сравнения само между коефициента на въздушно съпротивление, пренебрегвайки важността на челната площ на автомобила.

Всъщност, оптимизирането на коефициента е важно, за да се намали силата на съпротивление, т.е. силата която двигателят на автомобила трябва да превъзмогне, за да се движите напред.

Тази сила е равна на коефициента на въздушно съпротивление, умножен по челната площ на колата (опростено). Съответно виждате, че и двете стойности са важни. Е, при iX и двете стойности са по-ниски спрямо тези, при X5. Резултатът е, че при еднаква скорост, аеродинамичното съпротивление, което действа върху iX е с 23% по-ниско, спрямо това при X5.

В предната част на iX откриваме модерна интерпретация на класическите “бъбреци”. Тук нуждите от въздух за охлаждане са минимални, съответно “решетката” не е решетка, а декоративен панел, в който са интегрирани различни сензори и предната камера за паркиране. Фаровете на iX също са далечна препратка към миналото на марката, с двойния си дизайн, но според мен човек трябва да има доста богато въображение, за да направи подобна връзка. Интересен детайл тук е и предната емблема, под която се крие резервоарът за течност за чистачките.

По интересните елементи в страничната линия на iX са вратите без рамки за прозорците, които добавят известно “купе” усещане и минималистичните дръжки на вратите, които аз намирам за не особено удобни.

Така или иначе BMW са постигнали силно присъствие на пътя и усещане за дизайн, който принадлежи на бъдещето. На мен започна да ми харесва, но съм сигурен, че много хора няма да го приемат скоро. Какво мислите вие?

Leave a Reply