Тези дни в София е ужас. То тук винаги си е ужас по един или друг начин, но в дните около началото на учебната година ужасът по улиците е пълен и броят автомобили, движещи се с терминална скорост 15 км/ч нараства експоненциално. Всъщност, лично на мен, бруталните задръствания не ми пречат, защото съм открил, че имам два крака, които мога да използвам за ходене, а и градският ни транспорт съвсем не е толкова лош. Понякога дори се престрашавам да се придвижвам с колело по недодяланите, конфликтни и опасни велоалеи, изградени от визионерите от столична община.

Но да не се отклонявам от темата, мнозинството жители и гости на града все още не са стигнали до тези прозрения и ползват краката си основно, за да натискат педалите в едва пъплещата си кола. Пък да не забравяме и липсата на престиж да ходиш пеша или с градския… абе като цяло с кола с 15 км/ч си е най-добре, а и винаги можеш да си измислиш оправдание, защо си мързелив.

Така или иначе трудно ще променим навиците на хората, особено без помощта на държавата, но пък можем да им дадем някакви алтернативи, които ако са достатъчно атрактивни може, да им привлекат вниманието. Тогава какво ще кажете за евтин мотопед, който се кара без каска, паркира се безплатно, не “харчи” почти нищо и всъщност не е мотопед, защото има четири колела, врати и покрив? Превозно средство, което на хартия изглежда много рационален избор за индивидуално придвижване в града. Звучи като микроавтомобил и е точно това – Citroen AMI.

Leave a Reply