Volkswagen, както името го предполага, е кола за народа. Моделите на немците винаги са се продавали добре, защото предлагат много добро съотношение между дизайн, качество, цена и практичност. VW е от марките, които имат по-скоро агресивна стратегия и искат да покрият възможно най-много ниши с електрическата си гама, за да достигнат до най-голям брой потребители.

В тази връзка, на 16 март 2021г. компанията представи глобална програма за развитие през следващите десет години, включваща огромни инвестиции производството на батерии и увеличаване на процента продажби на електрически автомобили за сметка за конвенционалните модели с двигатели с вътрешно горене. Появата през 2022г. на ID.5 е стъпка точно в тази посока. Защо? Освен, че разширява гамата от електрически SUV модели, ID.5 е първия купе-SUV на марката, като е базиран на съществуващия ID.4.

В този тест ще ви запозная с VW ID.5 GTX – най-високо оборудваната и мощна версия на модела. Последното уточнение тук е много важно. След многобройни вътрешни дебати, Мартин Хюб, говорител на VW за продуктовата линия заяви, че е бил от защитниците на идеята най-мощните електрически модели на марката да са с означение GTI. В крайна сметка взетото решение е тези модели да бъдат означени с GTX. Честно казано, аз лично съм радостен, че този модел не е получил означението GTI.

Leave a Reply