Ето го и него – F-Type – спортното купе на Jaguar, което една камара автомобилни ентусиасти очакваха с нетърпение години наред. Моделът, който най-после дава на английската марка това, което ѝ липсваше от доста време насам (отчасти заради сътрудничеството ѝ с Ford) – желано, спортно, суперсекси купе, духовнен наследник на легендарния E-Type.

F-Type вече е на пазара от три години, като в началото се продаваше само като кабриолет, а от 2014 г. и като купе. Купето пък е по-интересният вариант поради няколко причини – по-красиво е, значително по-неподатливо на усукване и съответно по-директно и забавно за каране, по-достъпно е с около 13 000 лв. спрямо откритата версия и е една идея по-практично.

В момента англичанинът се предлага на пазара с два основни двигателя и няколко версии на мощността. Базовият е трилитров V6 със суперчарджър и 340 к.с. След него идва S версията със същия двигател, но 380 к.с., а на върха в палитрата двигатели е V8, отново с принудително пълнене със суперчарджър и два варианта на мощността – 550 к.с. и 575 к.с.

За мой късмет автомобилът, който карах бе оборудван с шестцилиндровия двигател (по-ниско тегло и по-добро разпределение на тежестта), в комбинация с осемстепенна автоматична скоростна кутия ZF и система за задвижване на четирите колела.

Leave a Reply