BMW X2 – Спор(т)на ниша между класовете (тест)

Дизайн:

Дизайнерите на BMW са царе в разделението на масовото мнение по отношение на визията на автомобилите си. Този факт се засили до голяма степен при появата на първото поколение на X6, по-късно и на Х4, модели, които бяха пионери в Sports Activity Coupe (SAC) класа. BMW X2 следва същата логика и се явява като по-спортна и агресивна версия на Х1. Макар и на съща платформа, Х2 е по-къс и по-нисък от Х1, но с идентично междуосие. Още на пръв поглед BMW X2 се различава сериозно от всички останали кросоувъри на марката, което за мен е плюс. Не ми допада тенденцията дизайните на различните модели да са твърде еднакви (при много от производителите) и тук Х2 печели моите симпатии.

Тестовата версия е оборудвана с M Sport X пакет с цвят Galvanic Gold, който ми харесва изключително много. Х2 привича погледите макар и вече да е на пазара повече от две години. Това се дължи до голяма степен на цвета и на въпросния M Sport X пакет.

Ако трябва да бъда честен, моделът не ми допада визуално в по-базовите си версии. В екстериора на малкия кросоувър прави впечатление С-колоната, на която е поставена емблемата на BMW, напомняща на модели като 3.0 CSL от по-далечното минало.

Страничната линия подсказва, че от Мюнхен са се постарали да направят модела по-спортен и агресивен и той прилича повече от повдигнат хечбек, отколкото на купе-версия на Х1.

Бъбрековидните решетки отпред са ефектно обърнати и в долната си част са по-широки, отколкото в горната, което допринася за агресивната визия на модела. В интерес на истината има известна доза противоречие в дизайна на предницата: решетките се доближават до трапецоидна форма, отворите за въздух са триъгълни, а фаровете за мъгла – кръгли. Със сигурност визията на Х2 е нестандартна и не би се харесала на много голяма част от хората. Отзад нещата са доста по-опростени като всички модели над 18d и 18i имат по един ауспух от всяка страна (истински!), декоративен дифузьор в долната част на задната броня в сив мат (част от M Sport X пакета) и нетолкова силно скосено задно стъкло като при Х4 и Х6.

Х2 е различен от останалите си събратя, нестандартен и провокативен – на мен ми допада много и смея да твърдя, че едно от най-красивите BMW-та на пазара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s