Дизайн

Дали това не е най-красивият модел в класа си? Според мен е напълно възможно. Astra комбинира хармоничен силует с прогресивни детайли и динамични елементи, които, особено във версия GS Line водят до истински атрактивен дизайн.

Предната част е доминирана от така наричания “vizor”, който видяхме за пръв път при Mokka. Черната решетка и дискретните фарове придават спортен, но не излишно агреивен вид на Astra. За това допринася и “гръбнакът” на капака на двигателя.

Погледнат отстрани, автомобилът е все така атрактивен. Макар дизайнът тук да е по-скоро семпъл, то ясно изразените арки на калниците и детайли като черния покрив (запазен за GS Line) и опционалните джанти Pentagon с червени акценти, го правят ясно-разпознаваем и привлекателен.

Тук откривам и това, което ме върна в детството ми. Явната препратка към миналото на Opel е оформлението на прозореца на задната врата и най-вече пластмасовия капак имитиращ старите модели.

Отправяме се към задната част на Astra, където откриваме елегантни, широки светлини, които създават усещане за здраво стъпил на пътя “спортист”. Тук искам да обърна внимание на два много интересни детайла.

Първият е третата стоп светлина, която е нетипично разположена вертикално. Според мен страхотно решение. Другият детайл е по-скоро липсващ. Тук, за разлика от изключително много съвременни автомобили липсват фалшиви ауспухови накрайници. Браво, Opel!

Цялостно съм много доволен от дизайна на Opel Astra. Семпъл, но ясно разпознаваем. Динамичен, но не излишно агресивен. Какво мислите вие?

Leave a Reply