Днес ще ви запозная с ужаса на българския шофьор – Opel Astra. Но не, няма да си говорим за бели астри в храстите зад някоя табела 30, а за най-новото поколение на немския модел, Astra L.

Opel са добре известни с компактните си семейни автомобили. Първият Kadett излиза на пазара през далечната 1936-та година. След шест поколения, името на модела е сменено и на сцената излиза Astra, която продължава да жъне успехи. Един от тези успехи е и наградата Автомобил на годината в Европа за 2016, която Astra K “грабна” при появата си на пазара. С други думи, летвата е високо, моделът е важен за компанията и по-интересното е, че това е първата Astra, създадена след раздялата на Opel и GM, т.е. илюстрира това, което може да очакваме занапред. Първите сигнали са положителни – новата Astra вече спечели наградите Златен волан и Компактен автомобил на годината в Германия.

Лично за мен, моделът е интересен поради още една причина. Препратките в дизайна му към последните поколения на Kadett ме накараха да си спомня за белия семеен Opel, в който се возих като дете, и който усилено дера с един мръсен парцал на снимката горе.

Leave a Reply