Автомобилната индустрия традиционно е тромава поради строгите регулации. Независимо от това, на повърхността ѝ ежегодно има множество иновации. Това се дължи основно на натиска на пазара, нарастващата конкуренция и до голяма степен все по-стриктните екологични норми. Въпреки увеличаващото се (преди кризата, разбира се) търсене, автомобилните компании срещат изключителни трудности в оцеляването си. Всички те се опитват да стабилизират печалбите си основно чрез намаляване на разходите, а това, заедно с желанието за “изпъкване” пред конкуренцията, води до някои тенденции, които не ни харесват. Кои са те?

  1. Автомобилите се превръщат в таблети

Ние харесваме хардуерни копчета, малко “old school” звучи, но дигитализацията на всяка цена не ни допада. Не отричаме, че интериорите трябва да изглеждат модерно и красиво, че понякога дигиталните клъстъри дават повече възможности, но за някои функции е хубаво да си останат копчетата. Например, да си настроите включването и степента на отоплението на седалките на тъч-скрийн с няколко натискания, докато шофирате, е абсурдно. Същото важи и за регулирането на температурата, което при някои автомобили не се случва с просто завъртане на един бутон.

2. Изкуствен звук от изпускателната система и декоративни ауспуси

Пазарът се напълни с малолитражни автомобили и дизели, които вадят приятен за ухото звук… ако сте вътре. Всъщност тонколоните на аудиосистемата допълват, иначе недотам звучните напъни на двигателя.

Но има и по-крайни случаи, в които “елитарността” на марката или модела, изискват автомобилът да звучи “могъщо” и за случайните минувачи. В тези случаи се използват тонколони, монтирани в самата изпускателна система. Пример за такъв автомобил е Maserati Ghibli Diesel, който тествахме преди няколко години.

И може би най-лошото на тема звук и тръби – фалшивите накрайници. Един от най-тежките случаи е Audi S6 – автомобил, който в един момент от историята си се задвижваше от десетцилиндров двигател познат от Lamborghini, днес вече е дизел и има два, хромирани, двойни накрайника. Та те всъщност не са накрайници, а чисто и просто тапи, защото ауспухът реално се намира под бронята 🤣

Mercedes-Benz CLS – на пръв поглед има два “лъскави” накрайника. На втори поглед може да видите истинските тръби под бронята в ляво.

3. Автомобилните производители се опитват да запълнят всяка ниша

Тази точка няма нужда от много обяснения. Всеки производител започна да произвежда всичко. Например Lamborghini направиха SUV модел (факт е, че са правили оф роуд машина преди, но фокусът на компанията в последните 25 години е друг), а BMW направиха ванове и модели с предно предаване. Аз винаги, в почти всяко отношение, съм бил привърженик на специализацията и смятам, че не може всеки да е добър във всичко. Но с цел увеличаване на продажбите, автомобилните марки започнаха да предлагат модели в почти всяка ниша на пазара, за да могат да удогят на своите настоящи и бъдещи клиенти.

Искате нещо спортно на вид и име, което обаче не е спортно а комфортно и ужким е купе, но всъщност е “джип”? Няма проблеми, Mercedes GLC Coupe е насреща!

4. Уеднаквяване на моделната гама

Случва се, в опит за утвърждаване на марковата идентичност на всичките тези модели, които са в продажба, да се похожда по начин, които води до уеднаквяване на дизайна. Има случаи, в които е трудно да прецените кой точно е моделът, който е пред вас.

Спомням си и разговора с мой приятел през далечната 2004 г., когато той ме попита “Каква е разликата между C-Class и E-Class“, а аз просто му отвърнах “Очевидна – различни коли са”. Е, през 2020 г. вече не изглеждат чак толкова различни, поне на пръв поглед:

Положението с GLC Coupe и GLE Coupe е още по-неясно:

И Mercedes далеч не е най-лошият пример в това отношение…

Да не забравяме и приликата и общи компоненти между различни марки в една група, като тук VAG определено е царят.

Коя е автомобилната мода, която вие на одобрявате?

Цветан Илиев и Петко Чоевски

One thought

  1. Много добър списък и го подкрепям с 2 ръце. Ето още 4 от мен приоритизарани по личното ми мнение като наблюдаващ и потърпевш от индустрията:
    5. Електрическите ръчни спирачки! Механичните са за допълнителна сигурност, а не за детски изпълнения
    6. Резервните гуми (или липсата им)! Както 5. Спасявали са ме и си ги искам.
    7. Филтрите за твърди частици на бензиновите мотори. Виновни са и законодателите, и производителите. Някои се измъкват с пазарни хитрости и инженеринг, но недостатъчно.
    8. Големите джанти и твърдото окачване. Твърдо не е равно на спортно.

Leave a Reply