BMW 8 Gran Coupe – Съвременна интерпретация на тема GT (тест)

Интериор:

От една страна интериорът на 8 Gran Coupe е като при всяко друго BMW, от друга го усещам като най-луксозният „баварец“, до който съм се докосвал. В подкрепа на последното твърдение ще спомена, че тук виждате двуцветен салон Individual с кожа Мерино, който включва и таван от алкантара (алкантарата не е кожа, въпреки, че много хора се бъркат). Това е върховото качество, което предлагат от BMW и с цена от над 12 000 лева е сред най-скъпите опции в 8 Gran Coupe.

Въпреки типичния BMW дизайн, атмосферата ми напомни на срещата с друг, класически гранд турър – Maserati GranTurismo. Но обективно погледнато, германците предлагат по-високо качество на изработка, изпипани детайли и немска практичност.

На тема практичност, 8 Gran Coupe предлага почти напълно функционален заден ред седалки с доста място за краката, но пък ми се струва, че който е минал 1.80 м ще почуква главата си в тавана при всяка неравност (тоест, по нашите пътища по 30 пъти в минута – да живее безхаберието и корупцията…). Седалките са само две, разделени с висока конзола, откъдето се управлява четиризоновият автоматичен климатик и отоплението на седалките.

Що се отнася до ниши за багаж, то положението е малко по-спортно, тоест непрактично. Джобовете във вратите са тесни, но пък под централната облегалка има повечко място. Пред скоростния лост има и място за телефон, в случая с безжично зареждане. Аз обаче имах проблем със зареждането, като на моменти прекъсваше или пък бе прекалено бавно. Подобен проблем имах и при BMW Z4.

И като казах скоростен лост, то това е един от акцентите тук. Опцията „CraftedClarity“ добавя стъклени елементи към скоростния лост, както и стъклени покрития върху някои бутони. Изработката е отлична, но за мен изпълнението е кичозно. Семплия дизайн на стъкления лост на Volvo ми допада много повече.

Нещо друго, което ми направи впечатление са седалките. Хареса ми, че страничната опора се регулира (може да се „пристегнете“, ако ще шофирате по-динамично), но аз имах проблем с облегалката, тъй като не ми бе удобна. Мисля, че „пайпингът“ ми убиваше в областта на раменете.

Технологии:

Добавям точка „технологии“ не защото BMW предлагат нещо твърде по-различно спрямо другите луксозни производители, а защото всичко работи наистина добре.

Ще си позволя да спомена отличната инфотейнмънт система с лесно управление, наличие на физически бутони, които правят управлението лесно дори в движение. За хората, които обичат да оставят отпечатъци по екрана, въпросният може да се управлява и с „пипане“, а някои функции и чрез жестове. И докато не виждам никакъв смисъл да пусна волана, за да въртя пръст из въздуха с цел да усиля звука (все пак на волана си има копчета за тази цел), то опцията да спра дисплея с едно движение ми допада.

Идва ред и на асистентите при шофиране. Макар аз да не съм почитател на повечето от тях, няма как да не призная, че при BMW 8 Gran Coupe те работят точно и на място. С учудване видях, че автомобилът следва лентата дори на места с почти изтрита маркировка. Разбира се там където маркировката е напълно неправилна, системата се обърква и два лампички започват да мигат на волана, за да предупредят водача, че трябва да се захване с шофирането …а защо в ужким европейска държава с доста скъпа винетка има толкова много места с неправилна (и липсваща) маркировка е друг въпрос.

Нещо, което ми допадна е функцията на асистента за паркиране, да запомня последните 50 метра, които сте изминали и да ви върне напълно автоматично назад до изходна позиция. Полезно, ако се „набиете“ в някой недомислен паркинг или ако сте автор в RoadHunter… ако знаете в колко случаи съм карал назад, след като съм „кривнал“ в някоя неправилна отбивка!

Завършвам темата с „ключа“ на автомобила. Признавам, че има приятни функции, най-вече възможността за програмиране или дистанционно пускане на климатизацията, но е огромен, с бавен дисплей и изисква по-често зареждане. Не е за мен, мерси!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s