През 2013г. BMW представиха 4-та серия купе – наследникът на легендарната 3-та серия купе с цел да освободят място за нови пазарни ниши. Нека не забравяме, че баварците са сред царете на тази практика, която на мен лично не ми допада. Не смятам, че всеки производител трябва да запълни всяка една пазарна ниша. Всяко правило обаче си има изключения.

Наред с купето на 4-та серия се появи и 4-та серия Gran Coupe, един от най-нелогичните автомобили на първо четене. Защо? BMW 4-та серия Gran Coupe е четириврата версия на двуврата версия на четириврата версия. Тук идва логичният въпрос защо човек би избрал много сходен на 3-та серия автомобил със значително по-висока цена. Причини не липсват, а в този тест ще се опитаме да бъдем максимално изчерпателни относно плюсовете и минусите на тестовия автомобил. Моделът, който тествахме е 420d със системата за задвижване на четирите колела на BMW – xDrive. Двулитровият четирицилиндров дизел е вероятно оптималната комбинация между разход и динамика.

В зависимост от нуждите на човек, 4-та серия Gran Coupe е възможно да се окаже по-непрактичен от седанът на 3-та серия поради скосената линия на покрива, която от своя страна придава красив и разточителен външен вид на колата. Пространството на задните места е ограничено, особено за хора с ръст над 180 см., но това е недостатък, който бързо се забравя, когато седнете зад волана на четворката. Управлението е увлекателно, комфортът на предните седалки е на ниво, а багажникът се отваря със задното стъкло, както при лифтбек.

Има ли място автомобил като 4-та серия Gran Coupe на пазара, има ли логика в произвеждането на подобен автомобил и струва ли си той високата цена? Тествахме поколението F36, което вече не се произвежда и освобождава място на своя наследник.

Това е моят „нов“ личен автомобил, затова подобно на дългосрочния тест на Megane R.S.-ът на Цветан, очаквайте още статии, свързани с него в RoadHunter.

Leave a Reply