Seat е една от марките, които навлезе на пазара на SUV моделите със сериозно закъснение. През 2016 година испанската марка представи първия си модел от този клас – Ateca. По-добре късно, отколкото никога, нали така?

Seat имат навика да кръщават моделите си на различни места в Испания и този модел не прави изключение. Ateca е община в Испания, чието име идва от времето на арабските завоевания през VIII век и на арабски името означава „древен“. Защо точно така са го кръстили така и не разбрах, но не това е най-важното тук.

Ateca e компактен и практичен семееен SUV със стилна визия и фокус към шофьора. Изглежда, че испанците навлязоха с гръм и трясък в един пренаситен сегмент с много различни модели и конкуренти, включително от VAG групата. Първият опит задължително трябва да е успешен и тук определено резултатът е добър. Ateca е подчертано спортен модел, а това не се среща при всички модели в този клас. Това далеч не означава, че колата няма недостатъци – по неравните български пътища твърдото окачване не е в стихията си, а в интериора изобилства пластмасата.

Тестваме Seat Ateca в изпълнение FR. Това е първият автомобил, който e предоставен за тест от читател на RoadHunter, за което сме благодарни и възнамеряваме да продължим с тази практика.

Leave a Reply