BMW 4 – Няма нужда от заглавие (тест)

Дизайн:

Добре де, „бъбреците“ са големи и макар да са ясна препратка към по-далечното минало на BMW, то наистина може би имат нотка и от далечния изток. Но нека оставим ужаса предизвикан от тях и да минем напред 🙂

Всеки сам може да прецени дали му допадат детайлите, но цялостно колата залага на класически купе-пропорции. Автомобилът е нисък, издължен, с къс преден и дълъг заден надвес и дълъг капак на двигателя. Предният прозорец е по-скоро изправен, докато задната част на купето се изтегля плавно надолу. Смятам, че тези качествени пропорции ще осигурят дълъг живот на дизайна на автомобила и също така допринасят за атрактивния и специалния му вид. Аз намирам пропорциите му за много хармонични и ми допадат повече от голямата Серия 8.

Нещо, което ми прави впечатление е оформлението около С-колоната. Тук вече нямаме прочутата Хофмайстер чупка или някаква нейна интерпретация. Според мен това е причина профилът на автомобила да е по-трудно разпознаваем като BMW.

Сравнение на Серия 4 и Серия 8. Обърнете внимание на оформлението на С-колоната. Докато при 8-цата все още имаме следа от „чупката на Хофмайстер“, то при по-малкото купе оформлението е съвсем различно.

Има нещо друго, което много ми допада. Ако влезете в сайта на BMW ще видите следното описание на дизайна на Серия 4:

„Дизайн, който ви кара да настръхнете“

„Провокативно, независимо, остро: С неподражаемия си екстериорен дизайн BMW Серия 4 Купе се представя като бунтарски индивидуалист.“

Често когато четете описанията на даден модел ще видите нещо в духа на – вдъхновяващ, спортен, динамичен дизайн. А в действителност колата прилича на хладилник, в който няма нищо спортно, нищо динамично и със сигурност нищо вдъхновяващо.

Истински ми харесва, че BMW са искрени в описанието си. Провокативна ли е колата? Безспорно, щом е така коментирана и толкова много хора я сочеха по улиците. Някои открито коментираха, колко е грозна, други искрено ѝ се радваха. Това е провокация. А и на когото му е грозна, нищо чудно да настръхне от ужас 😉

Моето мнение? Когато видях първата шпионска снимка се шашнах и реших, че някой си прави шегички. Когато видях официалните снимки не ми хареса, но не съм стигал до крайности в мнението си. Когато прекарах няколко дни с колата свикнах бързо и като цяло спря да ми прави впечатление, а и мнението ми е, че с правилната конфигурация автомобилът може да изглежда много добре, дори без да се налага „да чупите касичката“. Поне според моя вкус.

Какво е вашето мнение по въпроса?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s