Автомобилната индустрия е тежка и бавна, но независимо от това е в постоянен процес на еволюция, водена на първо място от желанията на клиентите, а понякога и от гениални инженерни или дизайнерски ходове. Ето например, помните ли края на деведесетте години, когато минивановете бяха станали изключително популярни сред хората, които искат практичен, широк автомобил на разумна цена? Да, тези същите, които очевидно нямаха претенции относно външния вид на колата или пък пътното ѝ поведение. Няколко години по-късно нещата започнаха да се променят с появата на Nissan Qashqai, който вкара гореспоменатите преимущества на минивановете в далеч по-привлекателната опаковка на SUV моделите, които до преди това бяха осезаемо по-скъпи. И така лека-полека пазарът започна да се променя.

Тези промени доведоха до много сериозни изменения в гамите на производителите през последните 10-15 години, като това което наблюдаваме в момента е появата на “високопроходими” модели сред най-малките градски предложения на редица автомобилни марки. Към днешна дата Opel предлагат три подобни модела – Crossland X, Mokka X и Grandland X. Като изключим леко смешните имена с това X накрая, и трите модела са компактни, модерни и леко странно позиционирани, тъй като имат сходни размери, че и недотам големи разлики в цените.

Все пак, най-малкият сред тях е Crossland X. Автомобил, който може и да се прави на SUV, но лично аз го възприемам като миниван с модерна външност. И това не е далеч от истината, тъй като моделът идва на мястото на Meriva и дори на сайта на Opel се говори за “SUV дизайн”, тоест никой не се заблуждава, че Crossland X е истински SUV.

Leave a Reply