Дизайн

Новият Eclipse – компактен SUV модел, който цели да грабне малко купувачи от пазарния хит Nissan Juke и подражаващите му модели. Съответно дизайнът трябва да има нещо спорно, което да разделя мнения. Това тук е характерно оформената задница с наклонено стъкло тип BMW X6 (и всички появили се след него), целящо да придаде леко спортно излъчване на автомобила.

Въпросното е разделено на две от лентата на задните светлини, която изпълнява ролята и на спойлер и в някаква степен редуцира подемната сила при по-висока скорост. Спорен елемент, който на мен ми допада, а освен това харесвам решението задната чистачка да бъде скрита под спойлера на покрива.

Предната част на Eclipse Cross е оформена по-нехарактерно и в комбинация с многото “хром” ми напомня на нещо, създадено за китайския пазар – минус в моя тефтер.

Плюс, пък, са праговете, наподобяващи въглеродни нишки с добавен червен кант. Малък детайл, който обаче има сериозен ефект върху цялостното излъчване на автомобила и внася малко “спорт” в концепцията.

Цялостно ми се струва, че от Mitsubishi са искали да направят нещо смело, но не им е стискало и резултатът е комбинация от консерватизъм с щипка авангард. Пазарът ще покаже колко сполучлив е този дизайн, а аз оставам с леко смесени чувства – ту ми харесва, ту не ми харесва.

Leave a Reply