Вече споделихме кои са четирите тенденции в автомобилната индустрия, които не харесваме и макар да можем да изпишем още няколко статии по въпроса, ние не сме хейтъри и има неща, които ни допадат. Автомобилните производители се конкурират помежду си в много отношения, като в наши дни най-голямата битка е да се съчетаят ниски разход на гориво и вредни емисии без това да засегне динамиката. Другата сфера на конкуренция е в технологичните иновации и комфорта на колите.

1. Електрифициране на градската мобилност

Колкото и колите с електромотори да не ни допадат в много отношения, те имат смисъл и реална полза за малките градски автомобили. Все повече компании залагат на подобни модели, за да стимулират продажбите и да намалят вредните си емисии. И това ни харесва. Автомобили от типа на VW Up!, BMW i3, Nissan Leaf и дори Volvo XC40 EV са смислени и логични поради компактните си размери за града и напълно достатъчния за средностатистическите хора пробег с едно зареждане. Тук ще отбележим, че все още не приемаме идеята за електрифициране на огромни автомобили като Audi e-tron, които поради голямото тегло изискват големи и съответно тежки батерии, което води до огромно тегло на автомобила, висока цена и липса на практичност поради сериозните размери.

2. „Обикновените“ марки скъсяват изоставането си от премиум производителите

В тази точка е въпрос на гледна точка дали това е положителна или отрицателна тенденция. Очаквайте и отделна статия на тази тема, защото тя не може да бъде изчерпана в няколко реда. Накратко казано, производители от ранга на Mazda, Hyundai а отскоро и Peugeot в последните години правят много по-голям скок в сравнение с по-старите си модели спрямо Mercedes, Audi и BMW (ако приемем тези три марки като еталон в премиум сегмента). Тук не твърдим, че т.нар. „обикновени“ марки са достигнали нивото скъпите и луксозни немци, а че имат голям напредък и много често техните предложения са по-добра сделка от гледна точка на цена-качество. Например, в компактния клас, базова BMW 116d, която е с динамика на товарно магаре започва от близо 55 000 лева с изключително постно оборудване. Mazda 3, например, със сходно оборудване и ускорение, започва от около 42 000 лева. Изглежда сякаш премиум марките сериозно увеличават продажните си цени, а конкуренцията не спи и тихомълком скъсява изоставането си.

3. Неспирното развитие на хот-хечовете

Така наречените хот-хечове не са нещо ново на автомобилния пазар. Подобни автомобили има още от 70-те години на миналия век, а терминът hot hatch навлиза през 80-те години. В днешно време все повече автомобилни марки имат поне по един модел в тази категория, като те се увеличават и също така увеличават и броя на моделите си. Ние определено харесваме този клас автомобили поради сравнително компактните им размери, удоволствие от шофирането близко до това на спортните купета със значително увеличена практичност. А откакто все повече хот хечове се предлагат с задвижване на четирите колела вместо само с предно предаване, сме още по-големи ентусиасти за развитието на този клас коли.

4. В желанието си да се откроят, някои производители пускат интересни модели

Е да, резултатът често е пълен ужас, но сред ужаса има и истински интересни модели. Как например, може да си обясним появата на Suzuki Jimny, който залага на дизайн отпреди 30 години, а и управлението му е така спартанско, че ако не беше дисплеят на инфотейнмънт системата, навярно човек би го взел за лъснат “youngtimer”?

Появиха се и интересни “комбита” – като се започне с особняка Clubman, минем през Mercedes CLS Shooting Brake с наличието на опционален декинг от череша за багажника и стигнем до Ferrari FF.

Подобни модели остават харесвани от по-тесен кръг хора, но при всички положения са по-сполучливи от по-старите “особняци” като Fiat Multipla, Pontiac Aztek или Ford Scorpio.

Петко Чоевски и Цветан Илиев

Leave a Reply